AMPLIAR NOTÍCIA
Cas Xauxa i la mala fe sindical
El sindicat UGT ha fet públic recentment un escrit en què demana a les institucions el boicot a l’empresa Xauxa per les seves pràctiques fraudulentes i la precarietat laboral que generava. Si l’actitud del sindicat durant tot el procés no hagués estat la que ha estat, aplaudiríem de la proposta, però resulta que les coses han anat diferent.

El cas de l’empresa Xauxa, o del conjunt d’empreses que depenien d’aquesta marca empresarial (Noves Alternatives Educatives, Planeta Planetari, Nou Set del Solsonès...) és un més dels que l’Espai Jove havia anat denunciant al llarg del 2006 amb la campanya Monitor/a no ets un ninot, fes-te respectar.

Amb aquesta iniciativa assenyalàvem els culpables de la precarietat laboral en el sector del lleure educatiu i la impunitat amb què actuaven certes empreses: impagaments, fraus a la Seguretat Social, etc. I Xauxa era la campiona en vulneració de drets laborals dels i les treballadores, i ho era amb la complicitat de les moltes institucions públiques que tenien contractats els seus serveis. Coneixent la situació dels i les seves treballadores, se seguien mantenint els seus serveis.

Ara, ens resulta especialment sorprenent que sigui la UGT, que copava íntegrament el comitè d’empresa, qui ho denunciï. Ens sorprèn perquè aquest comitè no va respondre en cap moment a les queixes dels i les monitores contractades per l’empresa, i molt sovint feia el joc a la patronal. Mentre el comitè jugava a aquest joc, van ser els afiliats de la Intersindical-CSC que treballaven a Xauxa els qui van passar pels centres de treball a denunciar la situació i es van posar al servei dels treballadors i treballadores. Prova d’això n’és que la mateixa UGT, al seu escrit, explica que l’empresa té més de 60 demandes pendents. Resulta que un nombre important d’aquestes van ser tramitades pels nostres serveis jurídics.

Un altre aspecte que ens sorprèn de la notícia és el que es refereix a la venda que va fer el senyor David Pujol, antic propietari de l’empresa, de part del seu conjunt de firmes. En cap moment es parla dels intents de la Intersindical-CSC de convocar eleccions a Noves Alternatives Educatives abans de la venda. Uns intents que van ser avortats per la resta de formacions sindicals, USO, CCOO i sorprenentment UGT, la qui ara demana el boicot a Xauxa. És cert que la convocatòria va tenir alguna irregularitat, no ho amaguem, però també ho és que la patronal (el senyor Pujol) estava disposat a celebrar-les si els sindicats no s’hi oposaven. Malauradament, així va ser, i els sindicats majoritaris d’aquest país van decidir que aquestes eleccions no els aportaven res de bo. Així, van posar per davant els propis interessos corporatius a la defensa dels interessos dels treballadors i treballadores que diuen defensar.

Per tot plegat denunciem públicament aquestes actituds tan penoses i poc dignes i exigim que les coses es diguin pel seu nom.

Barcelona, 18 de gener de 20
18-01-2007
Acció Sindical
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660