AMPLIAR NOTÍCIA
Reforma laboral 2012 – Continuem retrocedint a marxes forçades
El 2001, amb José María Aznar com a president espanyol, es va popularitzar el decretazo com fórmula per retallar drets laborals sense ni tan sols debat social o parlamentari. Ara sembla que torna amb el govern del PP, i amb força. La Reforma Laboral que tant temíem ja ha entrat en vigor per la via del Real Decreto Ley.

Comencem la seva lectura i ens trobem amb un preàmbul que fixa la causa de tots els mals que vivim a dia d'avui i que fan necessària aquesta reforma laboral en un mal model laboral amb atur, destrucció del teixit productiu, descens dels ingressos en la seguretat social, increment en la despesa de prestacions... Sembla que ningú els ha ensenyat a distingir entre les conseqüències i les causes. Amb aquest preàmbul poques esperances ens queden per la solució que pugui imposar-nos aquesta reforma.

La línia general de la reforma és la de potenciar la flexibilitat i poder per a les empreses a costa dels drets guanyats amb suor per als treballadors. Permetent, que els pactes que puguin signar tinguin més valor que les negociacions col·lectives i que per tant els convenis col·lectius esdevinguin poc més que paper mullat. Al mateix temps, relega el paper de l'administració de la Generalitat de gestió dels expedients de regulació –ja prou insuficiant– al de simple espectador sense cap tipus d'incidència.

Com a joves, a més, algunes de les modificacions ens afecten especialment:

- S'estén l'activitat de les Empreses de Treball Temporal (ETT) a tot tipus de contractes, convertint-les també en agències de col·locació en competència directa amb els serveis públics.

- S'amplia la durada del contracte de formació i aprenentatge de 2 a 3 anys, ampliant també la formació que es farà dins l'empresa i el treball que s'hi hagi de fer el segon i tercer any del 75% al 85%. Per si fos poc, es redueixen les quotes de Seguretat Social en aquest tipus de contractes.

- La quantia salarial pot variar (arribant a incomplir el que marca el conveni col·lectiu) per motius com les pèrdues actuals o previstes per l'empresa, o la disminució persistent d'ingressos o vendes durant 2 trimestres (sense necessitat que l'empresa arribi a una situació de dèficit). Amb els salaris menys que mileuristes dels joves i la retallada salarial acordada pels sindicats CCOO i UGT amb la patronal, aquesta reducció pot resultar fatal.

Podríem continuar i continuar amb pàgines i pàgines sobre com afectarà aquesta reforma laboral al nostre dia a dia a partir d'ara, però això ja ens serveix per poder-nos-hi posicionar molt clarament en contra.

Des de L'Eina-Espai Jove de la Intersindical-CSC volem donar la nostra més sincera enhorabona a la patronal pels resultats obtinguts amb aquesta reforma. Però també els avisem: no estem disposats a què se'ns continuï trepitjant d'aquesta manera. Cridem a les i els joves a l'organització des dels seus centres de treball i des del carrer. L'única resposta possible davant d'aquesta perversió passa per la mobilització i lluita diària per la recuperació dels nostres drets, que hem anat guanyant poc a poc i que, si continuem així, haurem perdut en poc temps. Per començar, cal treballar cap una vaga general massiva i combativa, però sense oblidar la resistència quotidiana i la recerca de la necessària unitat de classe.
14-02-2012
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660