AMPLIAR NOTÍCIA
No ens convencereu, davant de la crisi: estabilitat i drets socials i laborals
Com cada principi de trimestre, fa uns dies vam poder veure quines havien estat les dades d'atur, temporalitat i altres ítems que ens poden donar una idea de la qualitat de vida del jovent a dia d'avui. Com era d'esperar i ve sent la tònica des de fa mesos, l'Enquesta de Població Activa (EPA) no fa més que posar en blanc sobre negre i evidenciar la precarietat i dificultats que estan tenint les i els joves del país per poder tirar endavant.
Algunes dades a les que sobren adjectius i comentaris, són:

- Aquest trimestre la taxa d’atur entre les joves de 16 a 29 anys ha arribat al seu màxim des que va començar la crisi, un 31,7%. Això suposa que a Catalunya l’atur afecta a més de 231.000 joves de 16 a 29 anys.

- Si ho desglossem, trobem que entre els 16 i 24 anys, la taxa està al 47,9% i entre els 16 i 19 anys al 67,5%.

- La destrucció de llocs de treball se centra clarament en els joves: des del 2006, del total de llocs de treball destruïts, el 85,9% eren ocupats per joves.

- Més d’un terç dels joves desocupats són aturats de llarga durada. Això significa que un 13,5% dels joves de 16 a 29 anys actius fa més d’un any que estan desocupats i busquen feina.

- Un 40,4% dels joves contractats tenen un contracte temporal.

Davant d'aquest espectacle, qualsevol persona amb dos dits de front pensaria que el que cal fer és començar a buscar la manera de dignificar les condicions laborals, l'estabilitat dels llocs de treball que es creen i treballar perquè tots puguem sortir de la crisi, no només uns quants.

La situació comença a ser tan inadmissible, que la classe política i lobbys de poder s'han posat mans a l'obra per solucionar el problema! Tremolem!

En els propers mesos ens esperen una reforma laboral que pot venir acompanyada de la regulació dels minijobs, (llocs de treball per tasques de poques hores de duració per un sou de 400€ com a màxim, exempt de cotitzacions socials); la Unió Europea està preparant una sèrie de mesures entorn a l'ocupació juvenil que aniran vinculades a partides de pressupost pels diversos estats membres; lobbys de poder com Círculo Cívico de Opinión (on col·laboren Banco Santander, BBVA, La Caixa, Iberdrola, Repsol o Telefónica) està plantejant un sou mínim interprofessional per joves més baix, per incentivar l'ocupació cap a aquest sector de la població...

Aquestes són les seves solucions. No cal dir que des de L'Eina-l’Espai Jove de la Intersindical-CSC ens hi oposem frontalment i rebutgem fermament que la crisi sigui l'excusa per precaritzar sense miraments ni manies a la població a través de noves mesures generadores de “”llocs de treball””. No ens cansarem de dir que el repartiment del treball i de la riquesa és la via per superar la situació que vivim a dia d'avui. Això i la construcció d'un model basat en l'estabilitat i els drets socials i laborals.
09-02-2012
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660