AMPLIAR NOTÍCIA
La CEOE i la Unió Europea fan un pas més cap a l’esclavatge en reclamar ‘minijobs’
La reforma laboral que prepara Mariano Rajoy ve abonada per les reivindicacions que patronal i Brussel·les ja li fan arribar quan encara no ha estat investit president espanyol. L’última proposta que li han reclamat, regular els anomenats minijobs, significaria una nova fórmula d’esclavatge del segle XXI, especialment per a la gent jove. Aquesta fórmula de contractació que a Alemanya van implantar el 2003 permet emplear algú per realitzar tasques de poques hores de duració per un sou irrisori de 400 € com a màxim, molt inferior al salari mínim interprofessional. Està a més exempt de cotitzacions socials i el treballador les podria pagar lliurement del seu ingrés a efectes de còmput per a la pensió.

Els minijobs són una fórmula per oferir feines ultratemporals, al servei de l’empresari, sense lligams amb el centre treball i de forma absolutament precària. Amb l’excusa de crear ocupació i reduir l’atur juvenil, serviria per legalitzar unes pràctiques que ja tenen lloc sobretot a traves de becaris i que s’arrepengen en la crisi actual per allunyar encara més la normativa de l’ideal de l’ocupació plena i de qualitat a canvi d'un model basat en el treballador d’usar i llençar sense drets ni ingressos dignes.

Aquesta proposta la va suggerir el Banc Central Europeu a Zapatero a l’estiu i ara que ha sortit a la llum ha rebut l’aval entusiasta de la patronal espanyola CEOE –amb el català Juan Rosell al capdavant– i de la Unió Europea. Rajoy, a més, diu que usarà les indicacions del BCE com a full de ruta de la reforma laboral que ja prepara.

L’Eina-l’Espai Jove de la Intersindical-CSC ens oposem frontalment a avançar cap a aquesta via i rebutgem que en nom de la crisi es tracti els treballadors com a esclaus. El repartiment del treball i de la riquesa és la via per superar l’actual situació i construir un nou model basat en l’estabilitat i els drets socials i laborals. Si el govern espanyol posa sobre la taula mesures salvatges com la dels minijobs, caldrà començar ben aviat mobilitzacions igualment contundents per posar-hi fre.
18-12-2011
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660