AMPLIAR NOTÍCIA
Patronal i sindicats espanyols negocien un nou contracte juvenil precari
En el marc de la negociació de la reforma de la negociació col·lectiva, que estan acordant la patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT, la setmana passada es va posar sobre la taula l’impuls d’una nova forma de contractació juvenil. El referent seria els models d’Alemanya, Suïssa o Àustria i els seus contractes de formació. A diferència del cas espanyol, en què aquestes modalitats reserven un 15% del temps de treball a la formació, aquests altres estats europeus incrementen aquest percentatge fins al 50%. Les xifres avalarien aquesta fórmula, atès que la taxa d’atur juvenil on es dedica la meitat de la jornada a la formació és molt inferior a la catalana i l’espanyola. Malauradament, també és cert que les xifres generals d’atur són inferiors en aquests altres països, així que compte amb les analogies fàcils.

Sigui com sigui, l’experiència apunta a què els contractes formatius existents actualment (tant el de formació com el de pràctiques) no deixen de ser fórmules de treball precari que permet contractar gent jove a un salari menor (equivalent a un 60% del que percebria una altra treballadora de l’empresa en el mateix lloc de treball), cotitzacions socials subvencionades amb diner públic, menys drets per a la jove i indemnitzacions per finalització de contracte inferiors. De la mateixa manera, el percentatge dedicat a la formació no es compleix en la majoria dels casos i, en concret en el contracte de formació, aquest teòric 15% del temps a l’empresa no es cobra. Què passaria si enlloc d’un 15% el temps de teòrica formació s’incrementés fins al 50% i el sou a percebre per la resta seguís essent inferior al d’un lloc de treball equivalent?

No satisfet amb aquest increment de la precarietat juvenil, la patronal reclama alhora augmentar l’edat màxima amb la que poder usar contractes formatius fins als 35 anys (actualment, en són 25). S’acordi o no aquesta reivindicació, la caixa de Pandora ja és oberta i torna a imposar-se la lògica que cal precaritzar encara més l’ocupació juvenil per reduir-ne l’atur. Una lògica que ja s’ha demostrat erràtica i fallida en totes les reformes laborals anteriorment aprovades, però que gaudeix de plena acceptació en el dogma neoliberal.

Des de L’Eina-Espai Jove de la Intersindical-CSC, rebutgem qualsevol nova modalitat de contractació que consolidi i inrementi unes condicions laborals pèssimes per al jovent treballador. Que la CEOE deixi d’exprimir-nos i que CCOO i UGT no ens tornin a vendre! El suport públic a les indignes dels sindicats espanyols no és compatible amb la compravenda dels nostres drets!
31-05-2011
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660