AMPLIAR NOTÍCIA
L’Eina participa a un debat a Vilafranca sobre els reptes de la classe treballadora
El passat dissabte, 7 de maig, una setmana després de la manifestació unitària que va recórrer els carrers de Vilafranca del Penedès, va tenir lloc a la ciutat penedesenca una jornada de debat entre la CGT, la COS i la Intersindical-CSC sobre l’estat actual de la classe treballadora, els reptes del sindicalisme combatiu i l’enfocament de les lluites contra les retallades en la sanitat i l’educació. L’Eina, els joves de la Intersindical-CSC, van representar-hi el sindicat nacional i de classe en un acte que va servir per constatar les necessitats de renovar fórmules d’organització obrera i avançar cap a noves correlacions de força que mitiguin l’actual majoria de CCOO i UGT i permetin plantar cara més efectivament en properes reivindicacions i crisis.

Des de L’Eina, es va fer una radiografia de l’evolució de les xifres que mostren l’especial afectació entre la classe treballadora de l’actual situació econòmica i les nefastes reformes impulsades pels governs. Així, des del 2007, la taxa d’atur als Països Catalans ha crescut del 7,57% fins el 21,38%; en els joves, és del 46,31%; un 42,2% de les desocupades no cobra cap prestació o subsidi d’atur; i un 49% d’aquestes fa més d’un any que no troba feina. I, pel que fa a qui té treball, la situació és igualment precària: prop d’un 60% són mileuristes i un 90% dels contractes que es firmen són temporals.

Aquestes dades haurien de fer preveure una situació de revolta o conflicte que no existeix, fruit de la desorganització, desinformació i resignació que regna entre la classe treballadora, mancada de referents combatius i mobilitzadors. La domesticació dels sindicats majoritaris i la pèrdua de la consciència de classe són dos elements que cal afrontar si es vol qüestionar-li el poder amb garanties d’èxit al capital, i això no serà possible si no es resolen la crisi sindical i la crisi ideològica que han originat l’actual situació d’alienació de les treballadores i treballadors.

Les diferents propostes per poder capgirar aquest panorama van centrar bona part de les altres intervencions i el debat posterior a l’últim els actes organitzats en motiu de l’1 de maig i que, amb el lema “El Penedès diu prou a les retallades”, han impulsat la Unió Territortial del Penedès de la Intersindical-CSC, l’Assemblea de Joves de Vilafranca, l’Assemblea pels Drets Socials, la CGT-Federació Alt Penedès, la CUP de Vilafranca i Endavant-OSAN.
12-05-2011
Intersindical-CSC
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660