AMPLIAR NOTÍCIA
L'Eina reclama el manteniment de l'impost de successions i una reforma fiscal progressiva
En menys de 100 dies, el Govern ha deixat clares les seves línies mestra: retallades per a la majoria i beneficis per a la minoria. Amb l'excusa que no hi ha diners, serveis socials com educació, salut o dependència preveuen reduccions pressupostàries que inevitablement afectaran a la seva qualitat –moltes vegades encara deficient–, mentre asseguren les subvencions a escoles privades religioses o mantenen el dogma electoral de la rebaixa de tributs. La cimera anticrisi de divendres va tornar a evidenciar aquestes prioritats. Malgrat que l'impost de successions tan sols el pagaria el 4% de la població més rica, la dreta catalana prefereix renunciar a uns recursos necessaris per mantenir certa sensació de “credibilitat” que garantir la qualitat d'uns serveis més necessaris que mai per la situació de crisi.

El sistema impositiu català i espanyol és dels més regressius d'Europa i marcat per un profund frau fiscal que serveixen per justificar tot tipus de retallades socials i laborals. Sense recursos, l'únic camí, asseguren, és el de la precarietat. Per mantenir –no ja per millorar– el ja escàs estat del benestar, defensen que l'única via és “reformular-lo” –eufemisme de laminar-lo progressivament–. I, mentrestant, el pacte fiscal que tant pregonava en campanya Artur Mas haurà d'esperar –com a mínim– al 2012.

Des de L'Eina, rebutgem qualsevol retallada del Govern, però sobretot ens sumem al clamor per mantenir un impost de successions que tan sols grava lleument les classes més benestants. Més enllà dels recursos que pugui aportar –que no són pocs–, cal frenar la deriva neoliberal que guia aquesta mesura i que assenyala que l'únic camí és el de les retallades d'impostos als rics i de serveis a les treballadores. És necessària, però, una reforma profunda del sistema fiscal en sentit progressiu, una clara lluita contra el frau i una accentuada limitació de l'espoli fiscal. Aquestes són les vies per garantir uns recursos que hi són per uns serveis que cal.
28-03-2011
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660