AMPLIAR NOTÍCIA
8 de març de 2011: Jove treballadora, dignitat i lluita!
La crisi actual afecta especialment a les dones treballadores i, paradoxalment, les polítiques per afavorir la igualtat d’oportunitats són de les que pateixen més retallades a costa de l’omnipresent austeritat, l’excusa perfecta per aplicar les politiques liberals de sempre. Com el conjunt de la classe treballadora, a les dones ja no només se’ns impedeix reivindicar nous drets, sinó que se’ns força a acotar el cap davant la supressió de les reivindicacions que havíem vist molt parcialment acomplertes després d’anys de lluites. L’objectiu de garantir els beneficis per als de sempre passa per sobre de tota demanda sobre qüestions de gènere, absolutament secundàries per als governs.

Tot i que la crisi va començar a afectar als sectors de la construcció i la indústria, majoritàriament masculinitzats, a l’actualitat ja nodreix les llistes de l’atur especialment de treballadors i treballadores provinents del sector serveis, molt feminitzat i que trigarà més a sortir del pou. Curiosament, l’àmbit que més emplea dones és aquell també que menys ajudes rep per part de les administracions. No és estratègic i les seves treballadores no són prioritàries.

El llistat de retallades en polítiques que, encara que insuficients, subsidiaven la situació desigual de la dona en el mercat laboral és llarga. N’és un clar exemple l’eliminació de la direcció general d’igualtat d’oportunitats del que abans era la conselleria treball, per part del nou Govern de la Generalitat de Catalunya, o la paralització de l’aplicació de la llei de dependència, la no ampliació de 15 dies a un mes de durada del permís de paternitat –com preveia l’executiu central– o, molt especialment, la reforma del sistema de pensions. L’allargament del període de cotització necessari per accedir a la jubilació completa o l’allargament de 15 a 25 anys per calcular la base reguladora de la cotització provocaran l’accés a pensions de misèria entre les futures jubilades, moltes d’elles ara joves a l’atur i que es veuran forçades a interrompre la seva vida laboral per tenir cura de filles i gent gran.

Per aquests motius, ara més que mai, cal:

Una reestructuració social del treball productiu i reproductiu de manera que no es concentri segons divisió sexual del treball.

Que aquesta reestructuració no afavoreixi l’explotació de dones immigrades que supleixin la feina de les dones autòctones.

Que davant la crisi econòmica les administracions públiques augmentin els recursos en el suport a les tasques reproductives i de cura d’infants i gent gran.

Que s’elimini la segregació laboral i la valoració sexista dels llocs de treball.

La derogació de la reforma del sistema de pensions i la rebaixa de l’edat de jubilació als 60 anys.

La implantació d’un permís de paternitat obligatori i equivalent al de maternitat.

La necessitat de reorientar les polítiques públiques per fomentar la corresponsabilitat enlloc de la simple conciliació laboral i familiar.

8 de març de 2011
Països Catalans

07-03-2011
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660