AMPLIAR NOTÍCIA
La taxa d’atur juvenil segueix creixent i arriba al 42,55% als Països Catalans
El 2010 va ser un any nefast per a l’ocupació i les xifres del darrer trimestre de l’enquesta de població activa (EPA) ho corroboren de forma clara: la taxa d’atur als Països Catalans ja ha arribat fins el 20,13% i la juvenil s’eleva fins la històrica xifra del 42,55% (i del 70%, si tenim en compte només el jovent d’entre 16 i 19 anys). Això implica que gairebé 1.400.000 persones estan aturades a Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i Pitiüses (els tres territoris que es poden comptabilitzar gràcies a l’EPA), unes 255.000 d’elles, joves menors de 25 anys. Una evidència més que la reforma laboral no va servir per crear ocupació, tot i la publicitat institucional que així ho assegurava.

I el fet que la crisi (i amb ella, l’increment de l’atur) estigui a punt de complir 3 anys provoca que en alguns casos aquestes situacions de desocupació s’allarguin perillosament. De fet, gairebé la meitat de les aturades (un 48,75%) fa més d’un any que no tenen feina i un 37,13% ja han esgotat o no perceben cap tipus de prestació o subsidi d’atur per part de l’Estat. Aquests elements dibuixen una situació dramàtica per a un conjunt creixent de realitats individuals de precarietat i dificultats per cobrir les necessitats més bàsiques. Igualment, la quantitat de contractes firmats va ser inferior a la del trimestre anterior i un 87,73% d’aquests eren temporals, el que tampoc fa pensar de cap manera en una millora de les condicions laborals entre aquelles persones que han aconseguit incorporar-se al món del treball.

I, mentrestant, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, veiem atònites com el govern estatal segueix amb la seva política de retallades en connivència amb els sindicats espanyols de CCOO i UGT, amb el seu exponent més clar en la reforma del sistema de pensions apujant l’edat de jubilació fins els 67 anys i incrementant el període per calcular la quantitat de la pensió. Una política que s’ha demostrat abocada al fracàs més enllà de garantir més beneficis per als de sempre. Per contra, cal, ara més que mai, garantir la protecció dels colキlectius més vulnerables amb ajudes dignes i permanents per a les aturades i més i millors serveis socials, en especial aquells que, com la salut, l’educació o la dependència, permeten lluitar contra les desigualtats i els efectes de la crisi i bastir una sortida més justa a aquesta. I sense la mobilització des dels sindicats i organitzacions d’esquerres serà impossible aquest canvi de rumb.

Igualment, malgrat deixar un obligat marge per a la confiança davant el nou govern català, lamentem profundament algunes evidències en la reestructuració consumada durant les primeres setmanes, com la supressió d’un departament específicament de Treball i de la direcció general d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball o la degradació de la secretaria de Joventut a direcció general. Tres elements de moment simbòlics però que demostren les prioritats i les línies bàsiques que prepara aquest executiu, en línia amb el gir cap a la dreta que ja ha anunciat que realitzarà. Sigui com sigui, des de l’Espai Jove esperem que la creació d’ocupació de qualitat sigui una prioritat a partir d’ara i que les polítiques de joventut tinguin un protagonisme i transversalitat claus, així com que l’anunciada “transició nacional sense límits” inclogui la reivindicació urgent de les competències plenes en matèria de treball, per tal de construir un veritable marc laboral català. Com a joves sindicalistes, com sempre i davant de tothom, restarem atentes a les passes que es realitzin i pressionarem per garantir un avenç cap a majors cotes de benestar, igualtat i justícia als centres de treball i a la societat.
04-02-2011
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660