AMPLIAR NOTÍCIA
Una taxa d’atur juvenil al 40% i la consellera Mar Serna ens diu que plou
Segons dades publicades la setmana passada de l’Enquesta de Població Activa, la taxa d’atur juvenil dels Països Catalans ja ha arribat fins al 40,66%, durant el primer trimestre de l’any. Aquestes xifres fan esgarrifar qualsevol, sobretot pel drama personal que pot acompanyar aquests quatre de cada deu joves que volen o necessiten treballar i no poden.

Projectes vitals truncats, emancipacions que cal fer enrera, nous rostres de la pobresa... I aquelles i aquells joves que tenen la sort de tenir feina, moltes vegades es veuen obligats/des a acceptar unes condicions laborals extremadament precàries o fins i tot en frau de llei, amb la proliferació de becaris/àries, falsos autònoms o personal subcontractat quan han d’ocupar llocs de treball estructurals d’una forma molt més barata per a l’empresari de torn i molt més desprotegida per part seva.

Més enllà de la pròpia dinàmica del model laboral i econòmic i de la crisi, és evident que els encarregats i les encarregades de vetllar per aprovar mesures que ens garanteixin un mínim de drets i possibilitats d’aconseguir un treball de qualitat han fallat (i estan fallant) descaradament. El ministre espanyol José Corbacho i els consellers i conselleres autonòmiques no només no s’han posat al costat de classe treballadora i dels seus col·lectius més precaris (com el juvenil), sinó que han fet el joc a la patronal, a la banca i als seus interessos.

Però el cas de la consellera de Treball de la Comunitat Autònoma de Catalunya, Mar Serna, és encara més indecent. Fins ara ens havia deixat unes quantes perles en les quals menystenia el jovent treballador català i la seva problemàtica i, davant les noves xifres d’atur, no se n’ha pogut estar de ficar-hi cullerada altra vegada. En concret, en una entrevista a Catalunya Informació, Serna va advertir als i les joves sense predisposició a buscar feina i a no formar-se que la feina no els caurà del cel. Així, la consellera va assegurar que el jovent que no ha viscut cap crisi amb anterioritat es pensa que es pot esperar assegut.

Està clar que sempre és més fàcil donar les culpes a la víctima, davant la incompetència del propi departament i també és cert que tots els perfils de joves existeixen, però fer norma de l’excepció, com ha fet en aquest cas la consellera Serna és, si més no, menyspreable. No s’hi val a criminalitzar el jovent treballador català per tapar les vergonyes d’un departament que el màxim que ha fet per ell ha estat ignorar-lo. Queda clar, doncs, que com més duri l’actual titular de la conselleria ocupant aquest càrrec, la taxa d’atur juvenil no només seguirà pujant, les seves condicions laborals no només se seguiran precaritzant, sinó que a més ens diran que només plou i que és culpa nostra per no agafar el paraigües!
05-05-2010
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660