AMPLIAR NOTÍCIA
Stop al Contracte d’entrada al mercat laboral!
La proposta de la CEOE (l’associació de la Patronal Espanyola), per boca del responsable de comunicació, José de la Cavada, a la Mesa de Diàleg Social és inadmissible. Una proposta de creació d’un contracte d’entrada al mercat laboral (CEMEL) per menors de 30 anys que es tradueix en l’eliminació de la indemnització per acomiadament, el no pagament de quotes de seguretat social i un salari per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI), de 633 €/mes, entre d’altres. Aquesta proposta està feta a imatge i semblança del CNE francès, el Contrat Nouvelle Embauche (Contracte Nova Experiència), que ja s’està aplicant a la Catalunya Nord.

Entenem que, en el moment que la CEOE fa pública aquesta proposta en la Mesa de Diàleg Social, on també hi ha representats el govern i els sindicats espanyols, és perquè sap que té alguna possibilitat d’èxit. No seria d’estranyar, ja que el govern espanyol s’ha pronunciat reiteradament en la necessitat d’una major flexibilització dels mercat laboral, el que significa a la pràctica la reducció de drets dels treballadors i treballadores. De fet, com convenientment ha recordat el representant de la CEOE, els sindicats francesos, que comparteixen espais supraestatals amb UGT i CCOO, han donat el vist-i-plau a l’homòloga modalitat contractual (el CNE).

Mentrestant, als Països Catalans, l’atur juvenil va en augment i ja frega una taxa històrica del 40%, en un mercat de treball infestat de precarietat i sense cap sortida viable d’aquesta situació. I sembla que, primer París i ara Madrid, només volen que abocar-ne més.

El fet de voler eliminar la indemnització per acomiadament als i les joves menors de 30 anys l’entenem només com una demostració de poder de la Patronal vers aquests/es treballadors/es. I és que, tenint les dades de la contractació temporal juvenil al nostre país, fàcilment ens adonarem que la indemnització de 8 dies per any treballat dels contractes temporal no fan perillar cap balanç de cap empresa. De fet, abans de començar l’actual crisi, la temporalitat entre la gent jove era una característica de gairebé la meitat dels contractes, els quals han estat els primers afectats a l’hora d’ajustar plantilles, explicant en part el seu increment exagerat d’atur patit. I, de fet, encara ara, el 87% dels contractes firmats el mes de febrer, als Països Catalans, foren temporals, en bona mesura per a gent jove, el que demostra que la tendència no canvia de cap de les maneres.

També és realment preocupant la demanda pública de sous inferiors al SMI, la qual aniria en contra de la legislació vigent, que no permet cobrar per sota d’aquest salari de referència. Aquest pas seria la defunció d’aquest indicador a l’Estat espanyol, del qual, fa uns anys, el govern espanyol de Zapatero ja en va treure una part important de la càrrega social. Un SMI espanyol de 633,3€ mensuals que és dels més baixos de la Unió Europea (només superior al de Portugal i amb una mitjana comunitària de 1.127€ mensuals) i que també està lluny de les recomanacions d’organismes internacionals (entre les quals l’Organització Internacional del Treball (OIT) o la Carta Social Europea) que el recomanen equivalent a un 60% del salari mig.

Pel que fa a l’eliminació de les quotes de seguretat social, es nota que, mitjançant les darreres reformes fiscals, la patronal i les rendes altes cada vegada estan més acostumades a estalviar-se impostos, però arriba un punt que reclamacions tan descarades ja clamen el cel. És evident que, sense impostos, no hi haurà pensions ni cap altra servei social, a banda que l’espanyol és un dels estats amb menys pressió fiscal de la Unió Europea i el menys redistributiu, així que no només no es poden estalviar més pagaments a les empreses, sinó que cal realitzar una profunda reforma del sistema impositiu que el converteixi en veritablement progressiu i posi fi al frau fiscal (equivalent al 25% del PIB).

Per tot això, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, es reclama:

- La no claudicació vers les demandes de la CEOE.

- Mesures que busquin la sortida de l’actual situació d’atur i precarietat que viu el jovent treballador.

- El posar fi a la Mesa Espanyola de Diàleg Social, la qual no ha aportat cap benefici als treballadors i treballadores dels Països Catalans sota administració espanyola.

Tanmateix, entenem que alguna d’aquestes accions són impossibles de dur a terme per part dels organismes i organitzacions espanyoles. Per això, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, treballarem per:

- L’impuls d’una resposta similar a la generada a la Catalunya Nord davant el CPE i el CNE, implicant als sectors juvenil dels Països Catalans.

- Conscienciar de la importància de disposar d’un Marc Català de Relacions Laborals per, d’aquesta manera, deixar de dependre de les voluntats de París i Madrid.

- Articular propostes que lluitin contra l’atur i la precaritat juvenil a casa nostra.

- Un espai propi de diàleg, que defugi l’espanyol i el francès i la supeditació a les organitzacions empresarials.

- Assenyalar els culpables de l’actual situació i la que en un futur és pugui produir, efecte de les renúncies reiterades de govern i sindicats espanyols.
03-03-2010
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660