AMPLIAR NOTÍCIA
Sr. Corbacho: per fer viables les pensions, per què no s’aposta per donar feina al jovent?
S’ha alçat el teló, una de les mesures que fa més temps que ronda per sobre de la taula dels diferents Ministres de Treball de l’Estat espanyol sembla que tirarà endavant. El Sr. Corbacho ja ha anunciat la intenció de retardar l’edat de jubilació fins als 67 anys. Això sí, progressivament.

Aquesta mesura la justifiquen a partir de la voluntat de garantir les pensions de jubilació, ja que, segons les seves dades, aquestes perillaven. Unes dades que, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, sabem que no són cap novetat, com també sabem que aquesta aposta del Ministre de Treball no deixa de ser una cortina de fum.

Per què defuig de la responsabilitat del càrrec de Ministre de Treball, carregant sobre les espatlles dels i les més dèbils el pes de solucionar el problema que vostès han creat?

Cal garantir les pensions de jubilació i, posats també, dignificar-ne la seva quantia. Això només és viable amb l’ingrés de les cotitzacions que tots els treballadors i totes les treballadores aportem al sistema, també dels empresaris. Però, cal replantejar-ne el funcionament i l’estructura, no podem seguir amb el principi de caixa única, la gestió de la qual, com es pot veure, és nefasta.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, entenem que si la caixa de la Seguretat Social, d’on posteriorment sortiran les pensions, s’omple, entre d’altres, de les cotitzacions de les persones treballadores, tindria més sentit un allargament de la vida laboral, no retardant-ne l’edat de jubilació. Aquí rau la possibilitat d’incorporar-se essent-ne jove, quan hi ha un gran índex de joves sense feina o temporals i sempre en precari. No s’entén que el jovent treballador no pugui trobar una feina estable fins vora els 30 anys.

És molt difícil d’entendre que, si es vol que es cotitzi per fer front a les pensions, per què els salaris que cobren els i les joves, mileuristes, no són suficients. Cal una millor política de retribució, on el jovent tingui un salari digne, ni més ni menys.

Cal recordar que, gràcies a les polítiques d’ocupació del govern espanyol, les empreses cotitzen cada cop menys, tot aplicant les recurrents bonificacions per contractació, les quals s’han mostrat inceficients per evitar l’atur, però, per contra, sí han servit per reduir els ingressos a les arques públiques.

És necessari tenir present la multitud de persones que estan treballant al marge de la legalitat, que per acció o omissió de l’Administració Pública queden a expenses d’uns esclavistes laborals. Cal treballar per a què tota aquesta gent surti de l’ombra on està situada actualment i se situï en plena legalitat, cotitzant també.

I, davant aquesta proposta, que no és nova, tots els governs espanyols se n’han desentès, i ara toca als treballadors i les treballadores pagar-ho. Cal que s’afronti el problema, deixar-se de pedaços temporals i replantejar una revolució en el funcionament de les pensions dins de l’Estat.

En tot aquest debat generat se’ns fa difícil d’entendre que neguin el pa a les persones jubilades i aquelles que en breu ho seran i, en canvi, fa quatre dies sortissin de sota les pedres grans quantitats d’euros per ajudar a sortir de la crisi, que ells mateixos havien generat, als bancs i les caixes.

Nosaltres fa molt temps que ho diem: cal una descentralització de la caixa de la Seguretat Social. Cal una gestió social dels fons, que arribi a tothom i sigui per a tothom. Cal possibilitar l’entrada del jovent al món laboral en condicions, on desaparegui la precarietat endèmica que patim.

Sr. Corbacho: No es tracta dels 65 o els 67 o els 70, es tracta de la dignitat dels treballadors i treballadores!
03-02-2010
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660