AMPLIAR NOTÍCIA
La consellera de Treball de Catalunya, Mar Serna, s’apunta al calendari laboral propi... per retallar festes!
Durant el passat cap de setmana, la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna, va apostar per augmentar les competències de la comunitat autònoma en matèria de gestió de les festivitats laborals. Així, la consellera va reivindicar més “marge de maniobra”, en concret la possibilitat de poder decidir la meitat dels dies festius del calendari (actualment, només se’n poden escollit quatre).

De fet, el passat 11 de setembre, l’Espai Jove de la Intersindical-CSC ja va fer públic un manifest que anava en aquesta línia, reclamant la possibilitat de crear un calendari laboral català, fugint d’imposicions de Madrid i París.

Tanmateix, les semblances queden aquí, ja que, per una banda, l’Espai Jove pretén adequar les festivitats a la realitat nacional dels Països Catalans, evitant la celebració de dates nefastes pel nostre país, com el 14 de juliol (festa nacional de França), el 12 d’octubre (dia de la Hispanitat) o el 6 de desembre (dia de la Constitució espanyola), i ressaltant-ne d’altres de molt més nostrades i arrelades a la terra, com el 23 d’abril (Sant Jordi), el 25 d’abril (Diada del País Valencià), el 7 de novembre (Diada de la Catalunya Nord) o el 31 de desembre (Diada de Mallorca).

Per contra, la proposta de la consellera de Treball se centra dins l’estricte marc autonòmic i tan sols pretén qüestionar certes festivitats religioses, sense entrar a discutir aquelles que ens imposen realitats nacionals alienes. De la mateixa manera, tampoc pretén edificar un nou calendari basat en motius catalans, sinó que l’única voluntat seria la de traslladar les festivitats a dilluns, per tal d’evitar ponts que suposin massa dies de festa seguits i que això faci més “competitives” les empreses catalanes. El que es pretén, en resum, és no qüestionar l’espanyolitat del nostre calendari laboral i evitar massa períodes festius per als treballadors i les treballadores.

Des de l’Espai Jove, però, mantenim la nostra reivindicació de transferir les competències en matèria de festivitats laborals, però amb l’objectiu d’avançar cap a un calendari festiu veritablement nacional i adequat a la nostra realitat i al nostre país. Per contra, reclamar aquestes competències per fer petites modificacions estètiques que serveixin per retallar dies festius és una farsa i una perversió de les nostres competències i la nostra sobirania com a poble!
10-12-2009
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660