AMPLIAR NOTÍCIA
UGT i CCOO volen centralitzar la negociació col·lectiva i generalitzar més els convenis “nacionals”
Les dues grans centrals sindicals espanyoles, CCOO i UGT, volen aprofitar l’actual situació de crisi per carregar contra la descentralització en la negociació col·lectiva, tal com es desprèn d’una informació que ha aparegut recentment als mitjans de comunicació. Segons aquesta, les dues organitzacions han proposat una reforma de la Llei Orgànica de Llibertats Sindicals (LOLS) per, entre altres aspectes, reformar els processos de negociació, retornant el pes als convenis “nacionals” (estatals), per no “atomitzar-la i eternitzar-la”. D’aquesta manera, s’obvia que la descentralització del procés de negociació és la millor manera d’adequar els resultats a la realitat de cada territori, de fer més partícip del procés el/la treballador/a i de millorar les seves condicions laborals (els convenis descentralitzats presenten més i millors drets que els d’àmbit estatal).

Així, aquesta proposta amaga la voluntat de voler recuperar l’exclusivitat en la negociació col·lectiva, deixant fora a tots els sindicats que no som d’àmbit estatal, a part de voler portar a l’àmbit de les relacions laborals el “café para todos”, harmonitzant totes les condicions de treball, malgrat les diferents necessitats. De fet, una altra de les propostes de la reforma de la LOLS seria la possibilitat que CCOO i UGT representessin aquells/es treballadors/es d’empreses amb una plantilla de menys de 10 persones, encara que cap d’ella pertanyés a cap d’aquests sindicats, atorgant-se així una representativitat irreal i amb un única voluntat d’uniformitat estatal i de consolidació de l’statu quo sindical.

Com ja hem denunciat des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, aquest procés de descentralització ja era de per si molt limitat i només per algunes qüestions. Ara, però, pot quedar en anècdota, si els sindicats espanyols fan realitat aquesta voluntat de portar tota la negociació des de Madrid.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC seguirem treballant per una negociació col·lectiva el més propera als treballadors i les treballadores, en el nostre cas amb convenis col·lectius d’àmbit català, ja que entenem que actualment és l’únic camí possible per començar a articular un marc propi de relacions laborals per als Països Catalans.
25-11-2009
Negociació col·lectiva
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660