AMPLIAR NOTÍCIA
L’Estat espanyol, al capdavant de la Unió Europea
Les estadístiques de l’Eurostat així ho indiquen: l’Estat espanyol és el líder europeu quant a atur juvenil. Els brots verds de Zapatero i del seu govern no apareixen ni per casualitat. L’Estat de les bones intencions i del “talante” està essent la pitjor condemna que podia patir el jovent treballador de l’Estat.

Quasi duplicant la mitjana d’atur juvenil de la Unió Europea és com es presenten els efectes de les polítiques d’ocupació desenvolupades per l’Estat i les successives descentralitzacions administratives d’aquest. D’aquesta manera, enfront el 20,2% de taxa comunitària d’atur juvenil, la taxa espanyola s’eleva fins al 41,7%, un percentatge que supera per més del doble el de l’altra Polònia, la lliure (amb una taxa del 20,5%) i que queda molt lluny del segon classificat, Letònia (amb un 33,6%), i a anys llum de les taxes d’atur juvenil d’Holanda (6,8%) o Àustria (9,9%).

I, mentrestant, el jovent treballador del Principat de Catalunya, Illes Balears i Pitiüses i País Valencià estem patint les conseqüències d’aquest inacció dels governs espanyol autonòmics, que es veuen desbordats i sense capacitat. Amb aquest percentatge d’atur entorn del 40% i amb expectatives de seguir creixent no ens serveixen bones intencions i paraules simpàtiques. Cal una acció real que posi fre a aquesta xacra!

Fins quan l’Estat espanyol seguirà girant la vista a aquesta realitat que patim el jovent treballador? Fins quan haurem de seguir aguantant a Ministres o Conselleres de treball ineptes?

Cal que, des dels Països Catalans sota administració espanyola, insistim en reclamar la transferència en competències de polítiques d’ocupació, tant les actives com les passives, i de la legislació laboral en general, per anar articulant el nostre propi marc. No podem seguir esperant inútilment una resposta de l’Estat!

Cal començar a posar fil a l’agulla, però, mentre no hi hagi canvis, ens encarem a marxes forçades al 50% d’atur juvenil...
04-11-2009
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660