AMPLIAR NOTÍCIA
L’Espai Jove presenta un nou document formatiu sobre la situació actual en la construcció del marc laboral propi
Un dels principals trets diferencials del sindicalisme nacional i de classe dels Països Catalans és la reivindicació permanent d’un Marc Català de Relacions Laborals i Protecció Social, per tal de posar punt i final a la submissió en matèria laboral, productiva i socioeconòmica vers les polítiques imposades des de Madrid i París. Des de fa anys, la Intersindical-CSC denuncia que el nostre país surt permanentment perjudicat per la manca de competències en aquests àmbits, el que està ofegant el nostre desenvolupament econòmic i, com a classe treballadora, ens limita uns drets laborals sobre els quals no podem legislar, ni tan sols per adequar-los al cost de la vida propi (i ni pensar en augmentar la protecció social, el benestar i la capacitat d’incidència dels treballadors i les treballadors en el si de l’empresa i la societat). I amb la crisi, aquest greuge encara s’està veient més clar.

Sens dubte, l’avenç cap a aquest marc laboral propi és difícil, entre altres coses perquè està explícitament prohibit per les constitucions espanyola i francesa i fou una de les renúncies que acompanyà els processos de modificació dels estatuts autonòmics. Tanmateix, hi ha escletxes que, sense arribar a l’exercici de sobirania nacional que seria desitjable, ens podrien acostar a aquest marc i millorar tant la nostra economia com la qualitat de l’ocupació. I aquestes escletxes es troben, sobretot, en el camp de la negociació col·lectiva, en mans de sindicats i patronal. La qüestió, doncs, és si les organitzacions majoritàries gestores de les relacions laborals volen o no avançar en aquest sentit.

En aquest sentit, l’Espai Jove de la Intersindical-CSC publica un nou document de la sèrie Joves i Sindicalisme (textos teòrics i divulgatius sobre temàtica laboral) tractant la situació en la que ens trobem actualment i denunciant el paper espanyolitzador que actualment realitzen sindicats i patronals, interessades en allunyar del nostre país tant com sigui possible l’espai de decisió en matèria sociolaboral. Podeu consultar aquí aquest document.

Per altra banda, per trobar més informació sobre el Marc Català de Relacions Laborals, es pot consultar un llibret de formació que fa uns anys va editar el mateix Espai Jove.
27-10-2009
Acció Sindical
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660