AMPLIAR NOTÍCIA
Colòmbia: Greu situació de violació dels drets humans a la principal universitat del país.
(Extret del web de Solidara)

Aquesta setmana passada, es van produir una sèrie de fets a la Universitat Nacional (UNal) de Colòmbia, seu de Bogotà, que estan posant en seriós perill la integritat física de la comunitat educativa, especialment dels i de les estudiants del principal centre univeristari del país andí.

Les polítiques encobertes de privatització del govern Uribe de les universitats públiques han generat durant els darrers anys la mobilització dels estudiants i el professorat per tal de fer valer el caràcter públic, gratuït i de qualitat de l’ensenyament universitari.

A partir de la pressió del moviment estudiantil universitari colombià es va aconseguir el compromís del rector de la UNal de concedir un seguit d’entrevistes amb els representants del moviment estudiantil per tal d’escoltar les seves propostes i acostar posicions per a consensuar una sèrie de punts de cara a avançar a la resolució del conflicte des de l’òptica de garantir el caràcter públic de les universitat nacionals.

Tot i així, a darrera hora el rector, va suspendre sobtadaments les trobades, fet que generà un augment de la tensió dins del campus de Bogotà, duent a la retenció del rector dins del seu vehicle per part de centenars d’estudiants de la UNal.

Després que el rector tornés a comprometre’s a reunir-se amb els estudiants, gràcies al paper de mitjancers del Defensor del Poble i l’Ajuntament de Bogotà, el mateix rector Moisés Wasserman tornà a trencar l’acord i el govern d’Uribe envià centenars d’antiavalots i tanquetes dins el recinte univeristari (fet totalment il.legal), acusant als estudiants de segrest i oferint 20.000 euros per cada persona que donés informació sobre la identitat del liders dels moviment estudiantil. Finalment, foren detinguts més de 22 estudiants.

Com és d’entendre, la manca de garanties democràtiques i de respecte pels drets humans del govern de Colòmbia, junt amb la seva continua connivència amb els paramilitars / esquadrons de la mort, posa en seriós perill la vida de molts i moltes estudiants de la UNal.

Per això mateix, us enllacem els comunicats de la Federació d’Estudiants Univeristaris de Colòmbia i de l’Observatori de Drets Humans David Ortiz, tot fent una crida internacional per defensar la vida de les persones que integren el moviment estudiantil i segueixen advocant per una demanda tan bàsica com és la universitat pública i de qualitat.

Per a més informació sobre el país i els seus conflictes i situació dels Drets Humans, podeu llegir la guia editada per l'Espai Jove de la Intersindical-CSC, arrel de la seva tasca de cooperació internacional.
19-10-2009
Internacional
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660