AMPLIAR NOTÍCIA
Els falsos positius i la neteja social, algunes de les xacres que cal combatre a Colòmbia
Ahir va tenir a la seu de la Intersindical-CSC l’acte “Colòmbia: la lluita per la dignitat”, organitzat per l’Espai Jove del sindicat, en col·laboració amb Solidara, organització catalana de solidaritat. Aquesta va incloure una conferència de Diana López, la presidenta de la Corporación Policarpa Salavarrieta (Polis), una organització que des del 2005 treballa en educació popular i drets humans entre la gent jove, seguida per l’emissió en primícia del documental de Telesur titulat “Els falsos positius”.

Durant l’acte, es va tractar especialment el paper del paramilitarisme al país llatinoamericà, el qual ha recorregut a diverses formes d’execucions extrajudicials i de generalització d’un règim de por per tal d’imposar la seva forma de societat conservadora o per fer la feina bruta al govern. Així, per una banda, existeixen els falsos positius, noms que reben els assassinats a persones, sobretot gent jove i camperola, que després són caracteritzades com a guerrilleres alterant l’escenari del crim (canviant la roba, ficant-hi propaganda subversiva...) i així inculpant-les com a participants en un enfrontament fortuït i portant el cas a la justícia penal militar. De falsos positius se n’han detectat més d’un miler, des del 2002, malgrat que la majoria d’aquests queden impunes, i es calcula que un 94% són perpetrats per membres de l’exèrcit i el 6% restant, per membres de la policia. Un dels motius que porten a cometre aquests assassinats és la necessitat de presentar resultats en la lluita contra les FARC, ja que s’ofereix diner extra entre els cossos militars per cada guerriller mort, el que provoca una profunda corrupció i falsificació de casos.

Tanmateix, els falsos positius no són l’única forma d’assassinats i execucions extrajudicials, unes pràctiques que tenen lloc des de fa més de 21 anys, en connivència entre l’exèrcit i els paramilitars (una línia molt fina separa ambdós cossos), i que ha registrat 5.851 casos entre el 2002 i el 2008. Igualment, són comunes les detencions basades en falsificacions o les desaparicions fortuïtes (que acostumen a acabar amb assassinat).

Un altre cas contra el qual es lluita des de Polis és la neteja social, que té com a objectiu eliminar qui es manifesta contra l’ordre establert, en un sentit molt ampli (drogoaddictes, membres de bandes, estudiants, homosexuals, prostitutes, antimilitaristes, crítics/ques amb el règim...). Aquesta pràctica existeix des del 1979 i es basa en la cultura del terror i la denúncia permanent, mitjançant l’edició i repartició massiva de pamflets amb amenaces cap a aquests sectors. Aquest fet té lloc sobretot als barris populars de les ciutats i es dirigeixen a la gent jove, a qui es recomana no sortir de casa per la nit i no presentar conductes “inadequades”, tot i que darrerament també es troben els pamflets a Universitats, sindicats o, fins i tot, a persones individuals. En alguns casos, s’amenaça i/o s’ofereixen diners a gent jove per tal que reparteixin aquests pamflets entre els seus companys i companyes. Els textos van firmats per paramilitars o desmobilitzats/des d’aquests cossos, amb l’objectiu de crear terror i estat de pànic permanent i provocant execucions extrajudicials entre qui no compleixi els requeriments dels pamflets. En contra d’aquesta pràctica, diverses organitzacions, entre elles Polis, promouen activitats, marxes i plantades per la nit, per tal de trencar el toc de queda, i organitzen activitats de formació de drets humans i formació de líders, malgrat que a vegades la seva execució es dificulta a causa de les amenaces paramilitars.

Finalment, Diana López va afirmar que el treball entre les organitzacions colombianes és molt important per acabar amb aquesta xacra del país, malgrat que també ha afirmat que la cooperació internacional (com la que realitza amb l’Espai Jove) i la pressió global són elements clau per tal de millorar la seva incidència i forçar el govern d’Uribe a prendre mesures i als EUA a no mirar cap a una altra banda mentre protegeixen i donen suport al president colombià.

Per a més informació, podeu consultar el llibre editat per l'Espai Jove de la Intersindical-CSC, sobre la realitat colombiana, clicant aquí.
09-10-2009
Internacional
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660