AMPLIAR NOTÍCIA
La consellera Mar Serna torna atacar els drets del jovent treballador català i l’Espai Jove en reclama la dimissió
Farts i fartes de patir la precarietat laboral, els i les joves han d’aguantar com el Departament de Treball, no satisfet amb la seva absoluta manca d’accions efectives en favor de l’ocupació juvenil, encara demana noves retallades de drets, a través de la seva titular. Així, en unes recents declaracions a la ràdio, la consellera Mar Serna ha acceptat que ella admetria parlar d’una reforma laboral que tingués com a element clau l’abaratiment de l’acomiadament dels i les joves. Aquesta proposta, totalment fora de lloc, es pot sumar a l’estirabot que fa pocs mesos va protagonitzar també la titular de Treball, quan assenyalà que les baixes laborals entre els i les joves eren degudes a una manca de valors i de motivació, tornant a demostrar una manca de coneixement de la realitat laboral juvenil intolerable per una consellera de la seva matèria.

Així, que aquesta proposta sobre l’abaratiment de l’acomiadament és totalment inapropiada es demostra per diversos motius. Per una banda, perquè el jovent pateix una precarietat laboral endèmica i en cap cas ha contribuït a provocar una crisi que està patint amb especial vehemència, motiu pel qual queda totalment fora de lloc penalitzar-lo amb aquesta retallada de drets. Per altra banda, però, la justificació de la consellera és totalment falsa, ja que ella afirma que aquest abaratiment pot tenir lloc a causa de la facilitat del jovent per “recol·locar-se” amb rapidesa. La realitat, però, apunta en una direcció totalment contrària: actualment, la taxa d’atur juvenil de Catalunya és del 36,39%, fins a 20 punts superior a la mitjana autonòmica, malgrat que gairebé la meitat dels contractes a joves són temporals (és a dir, amb una indemnització per finalització més de 5 vegades inferior). D’aquesta manera, malgrat protagonitzar una fórmula de contractació amb un acomiadament més barat, la taxa d’atur és molt superior, el que demostra que l’equivalència assenyalada per la consellera és totalment errònia. Així, impulsar aquesta mesura serivira, a part de per fer-li el joc a la patronal de forma gratuïta, per precaritzar encara més les condicions laborals d’aquell jovent que ha pogut accedir a un contracte indefinit.

És indigne que la consellera de Treball tingui un coneixement i experiència directa amb el món laboral tan limitat, però els i les joves que s’enfronten a un mercat de treball infestat de temporalitat, pèrdua de drets, discriminacions salarials i de prestacions, així com d’un elevat índex d’atur no poden tolerar que l’Administració els assenyali com el problema, quan en realitat en són les víctimes.

Ara ja són masses les sortides de to de la consellera com per només demanar-ne una rectificació, a banda que, amb les sevs mesures i resultats per fer front a la crisi, ha quedat sobradament palesa la seva manifesta incapacitat per ser consellera de Treball.

Per això, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, davant d’una consellera que no només no aporta mesures en favor de l’ocupació juvenil, sinó que aposta per reduir els drets laborals del col·lectiu, n’exigeix la seva immediata dimissió.

Per poder-ho dur a terme, des de l’Espai Jove, no es renuncia a una campanya activa per reclamar el seu relleu al capdavant del Departament de Treball, amb prèvia disculpa pública a tot el jovent de la Comunitat Autònoma de Catalunya que en aquests moments està immers en la precarietat laboral i l’atur.
19-09-2009
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660