AMPLIAR NOTÍCIA
La contractació de temporada frena l’increment de l’atur juvenil, que es manté a nivells molt elevats
Segons les dades publicades la setmana passada pel Ministeri de Treball espanyol, l’atur juvenil es va reduir un 7,5%, als Països Catalans, durant el mes de juny. Aquesta disminució, però, respon a les clàssiques contractacions realitzades de cara a la temporada estiuenca, caracteritzades per la precarietat i la temporalitat, les quals no aconsegueixen amagar que el nombre de joves desocupats/des es actualment un 58,75% superior a la del mateix mes de l’any passat. Igualment, aquestes xifres corresponen al jovent dels Països Catalans (concretament, el d’aquelles comunitats sota administració espanyola) i és destacable que aquestes siguin més de 8 punts i mig superiors a la mitjana juvenil de l’Estat espanyol, demostrant fins a quin punt la manca de competències i recursos propis, unit a l’espoli fiscal patit constantment, agreuja la situació del jovent treballador dels Països Catalans, en una situació de crisi econòmica com l’actual.

Una altra xifra interessant d’entre les dades publicades pel Ministeri de Treball espanyol és l’augment de la temporalitat en la contractació, ja que només eren indefinits un 13, 75% dels contractes firmats als Països Catalans, durant el mes de juny, una xifra sensiblement inferior a la del mateix mes dels anys anteriors. Així, la modalitat de contractació temporal, tan característica per la gent jove, s’imposa cada vegada més entre les classes treballadores i fa témer un rebrot de l’atur un cop s’acabi el període estiuenc i les feines de temporada.

Per altra banda, l’Eurostat ha publicat també les dades respecte la situació de l’atur al conjunt de la Unió Europea, situant la taxa comunitària d’atur juvenil en el 19,5%. Tanmateix, l’espanyol és una vegada més l’estat on aquesta xifra és més alta, elevant-se fins al 36,9%, molt lluny fins i tot de Letònia, la segona classificada, amb una taxa del 28,2%. De fet, segons l’Eurostat, l’Estat espanyol ha vist incrementar la seva taxa d’atur juvenil en 12 punts i mig en tan sols un any.

D’aquesta manera, es fa urgent adoptar profundes mesures per tal de garantir una ocupació de qualitat per al jovent treballador català, les quals han d’anar dirigides a aquest col•lectiu especialment afectat per la precarietat, però també al conjunt de les classes treballadores, impulsant per fi el canvi de model productiu que aquest país necessita i transferint les competències i els recursos imprescindibles per edificar un espai socioeconòmic propi per als Països Catalans.

Per llegir l’anàlisi complet de l’evolució de l’atur durant el mes de març, realitzat per la Intersindical-CSC, cliqueu aquí .
07-07-2009
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660