AMPLIAR NOTÍCIA
28 de juny: desemmascarem l’homofòbia als centres de treball!
40 anys després dels fets de Stonewall, quan nombroses persones del col·lectiu LGTB van plantar cara de forma decidida als abusos policials de caire homòfob, la lluita per l’alliberament sexual i pel respecte a tota orientació afectivo-sexual segueix vigent i necessària.

Els passos cap al reconeixement dels drets del col·lectiu LGTB han existit i, sens dubte, s’ha avançat vers la normalització i la tolerància d’aquest, malgrat que encara queda el repte d’integrar-lo i assumir-lo com una opció afectivo-sexual natural i comuna, més enllà d’un respecte forçat gestat des de la diferència i la llunyania.

Tanmateix, els reptes de la lluita LGTB van molt més enllà, ja que encara a molts països del món les legislacions anti-homosexualitat són vigents, provocant fins i tot la pena de mort; a la Catalunya Nord, les parelles d’un mateix sexe encara no poden casar-se (malgrat que fa 10 anys que poden conformar una “unió civil”); i al conjunt del país les agressions, insults i la violència de baixa intensitat segueix marcant la quotidianeïtat del col·lectiu. Igualment, és especialment greu el creixement que, arran del major grau de “tolerància” respecte els i les LGTB, està experimentant aquell sector dels negocis destinat específicament a la comunitat homosexual, integrant aquesta de ple en el consumisme i el capitalisme despietat i creant al seu voltant un nou model de marcat especialitzat en estereotipar el col·lectiu.

Com a sindicalistes, ens preocupa especialment la poca rellevància que pren l’existent dimensió homòfoba als centres de treball, on les discriminacions i agressions se succeeixen sense més rellevància en l’esfera pública, però marcant massa vides privades de molts i moltes homosexuals. El centre de treball, com un dels principals espais de socialització de la societat, és encara un espai on reconèixer i viure la pròpia sexualitat és encara una quimera, ja sigui en aspectes com la selecció de personal o els acomiadaments per qüestions homòfobes, passant per les discriminacions o atacs que pateixen nombrosos/es transsexuals en els seus centres de treball, després de fer efectiu el canvi de sexe.

De la mateixa manera, segons les estadístiques, les persones LGTB dels Països Catalans cada vegada “surten de l’armari” més joves, el que denota una major acceptació i, en certs casos, assumpció de les seves opcions sexuals en determinats àmbits. Tanmateix, mentre aquest jovent pot viure la seva sexualitat amb cert grau de llibertat en aquests espais, massa vegades els centres de treball representen encara tabús en aquest sentit.

Cal, doncs, fer front a l’homofòbia latent a un àmbit encara extremadament patriarcalitzat, com és el món del treball, per tal que la normalització de totes les opcions sexuals arribi també a ell.

Pels drets del col·lectiu LGTB, aquest 28 de juny també cal sortir al carrer i, durant tot l’any, cal combatre l’homofòbia, també als centres de treball!
26-06-2009
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660