AMPLIAR NOTÍCIA
Llei d’estrangeria, cinc anys després
Ara fa cinc anys, per ser més exactes el gener del 2001, les “Cortes españolas” donaven llum verda a la llei 8/2000, l’anomenada llei d’estrangeria. Tot i que aleshores l’Estat espanyol estava governat per la dreta no podem oblidar que aquesta llei va ser aprovada amb els vots del partit avui en el poder, el PSOE, i amb la complicitat de les centrals sindicals espanyoles, CCOO i UGT. No cal dir que, mentrestant, les patronals es fregaven les mans.

Ha passat el temps, i aquesta llei s’ha deixat veure com el que és, una reforma laboral que ha proporcionat a l’empresariat un exèrcit de treballadores i treballadors sense cap tipus de dret, suprimint així allò que la classe obrera havia guanyat després de més d’un segle de lluita.

Amb el PSOE al poder i els partits “d’esquerres”que li donen suport, sembla que ningú se sent incòmode amb aquesta llei vigent, i en conseqüència s’han seguit aprovant reglaments que derivaven d’aquesta, com va ser el procés de regularització dut a terme l’any passat. És cert que va ser el procés pel qual més persones han obtingut papers (en el conjunt dels Països Catalans sota administració espanyola un total de 266.556) però també es veritat que el número de persones que van quedar fora del procés és molt més gran, 452.695. De ben segur que en l’actualitat aquest nombre encara és molt més alt, només fa falta donar un volt pel sector de la construcció o la hosteleria, per posar un exemple.

Estem parlant de persones, independentment del lloc d’origen d’aquestes, i a vegades sembla que molta gent se n’oblidi i només les vegi com a mercaderies que només les hem de deixar entrar per sanejar la caixa de la seguretat social. No oblidem que a ningú li agrada deixar casa seva per anar a guanyar-se la vida lluny d’aquesta, jugant-se la vida, i mols cops perdent-la. No oblidem les arrels del problema, que no són altres que el sistema econòmic neoliberal i la pèrdua de consciència de classe que aquest implica.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC creiem en uns Països Catalans lliures i socialment justos, on no hi hagi ciutadans de primera i de segona. En definitiva, uns Països Catalans al servei de la classe treballadora.

David Soriano i Taché
Secretari d’Acció Social de l'Espai Jove de la I-CSC
20-03-2006
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660