AMPLIAR NOTÍCIA
El jovent treballador català hauria de cobrar més de 4.000€ al mes per comprar-se un pis.
L'últim estudi de l'Observatori Jove de l'Habitatge, publicat ahir, afirma que un/a jove català/ana hauria de guanyar més de 4.000€ al mes, per poder afrontar la compra d'un pis. Segons l'informe, el jovent català d'entre 18 i 34 anys té uns salaris que oscil·len de mitjana entre els 15.625 i els 17.505 € anuals nets. Amb aquests diners, "el preu màxim tolerable de compra" se situaria al voltant dels 90.000 euros; però, per contra, l'estudi destaca en les seves conclusions que Catalunya és un dels llocs on és més car accedir a la compra d'un habitatge i també el lloguer d'un pis. D'aquesta manera, perquè el jovent treballador català pugui adquirir un habitatge, aquest hauria de cobrar de mitjana un 222% més, ja que el preu d'un habitatge nou ronda els 315.800€ de mitjana.

Aquestes dades, que fan referència al darrer trimestre del 2008, confirmen que, malgrat tots els anuncis referents a la reducció dels preus dels pisos a causa de la crisi, aquesta no equilibra de cap de les maneres el desmesurat creixement experimentat durant els anys anteriors. De la mateixa manera, les dificultats per emancipar-se que pateix el jovent del Principat de Catalunya són comparativament majors a les de la mitjana de l'Estat espanyol, on els sous del jovent haurien de ser un 186% majors que els actuals per tal de poder assumir la compra d'un pis, 36 punts menys que a Catalunya. Igualment, aquesta comunitat destaca pels excessius preus dels pisos de lloguer, el que hauria d'esdevenir una primera alternativa a la compra defintiva de l'habitatge, però que manté un augment del preu molt per sobre de la inflació.

Així, cada vegada apareixen més dades d'aquesta mena, mentre els polítics resten impassibles, sense realitzar cap mesura que realment ajudi els i les joves a sortir d'aquest pou al que estem abocats: la crisi i les dificultats per emancipar-nos. Com ja vam denunciar en el seu moment, tant el Pacte Nacional de l'Habitatge com la Llei pel Dret a l'Habitatge es queden molt curts a l'hora d'oferir respostes a aquesta problemàtica. Ara, més que mai, hem d'exigir que l'emancipació deixi de ser un profitós negoci per a una minoria i passi a ser un dret per a tothom.
10-06-2009
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660