AMPLIAR NOTÍCIA
L’Espai Jove i LAB aposten per la vaga general com a forma de lluita pels drets socials, laborals i nacionals
Ahir, dijous, va tenir lloc a la Universitat Pompeu Fabra una xerrada organitzada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), sobre les formes de lluita contra la crisi actual, les reformes que estan tenint lloc i l’atur i precarització creixent que estan patint les classes treballadores. A l’acte foren convidats Gaizka Uharte, membre del comitè nacional de LAB, sindicat abertzale que participa en l’organització de la propera vaga general al País Basc, del 21 de maig, i Roger Tugas, portaveu de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC.

El ponent català començà la xerrada fent un anàlisi de la situació econòmica actual i argumentant que bona part de la crisi té origen en les creixents desigualtats del sistema capitalista i el desigual repartiment de la riquesa, el que permet a un gruix de gent invertir i produir molt i a una majoria a demanar crèdits per poder consumir, sense que hi hagi cap seguretat que aquests diners podran ser tornats i donant lloc a la conseqüent intoxicació del sistema financer. D’aquesta manera, segons defensa també un cap del Banc Mundial, la crisi financera no seria la causa de la crisi actual, sinó la conseqüència d’una crisi major, la de la desigualtat social. Per aquest motiu, doncs, la lluita sindical pren més sentit que mai, perquè ha estat una tasca negativa en aquest àmbit la que ha provocat una pitjor situació en l’ocupació i les condicions laborals actuals, quan els grans sindicats espanyols han firmat anualment Acords Interconfederals de Negociació Col·lectiva amb augments salarials del 2% i han aprovat nombrosos convenis col·lectius i revisions salarials que feien perdre poder adquisitiu a les classes treballadores, any rere any, mentre el gran capital s’anava engreixant. D’aquesta manera, només enfortint un sindicalisme nacional, de classe i combatiu i amb voluntat de transformació social, es podrà plantejar una mesura com la que tindrà lloc al País Basc, una defensa efectiva dels drets laborals de les classes treballadores dels Països Catalans i el canvi de model socio-econòmic que cal.

Per la seva banda, Gaizka Uharte explicà els motius de la mobilització del proper dia 21, basats en la necessitat de donar una resposta des de l’esquerra a la crisi actual i amb voluntat de superar el sistema capitalista, per tal de no cedir la iniciativa ideològica i propositiva a una patronal obsessionada en la flexibilització de les relacions laborals i la retallada dels drets de les classes treballadores. La propera vaga general, doncs, es planteja com l’inici d’una lluita sindical i social que ha de plantejar alternatives i aconseguir la mateixa repercussió que anteriors casos de lluita conjunta del sindicalisme nacional basc, com quan van convocar a la vaga per un marc laboral propi o per la jornada de les 35 hores setmanals. Així, la vaga de la setmana vinent es realitzarà per 4 reclamacions fonamentals: defensa del treball digne; necessitat que es produeixi un just repartiment de la riquesa; necessitat de democratitzar l'economia; i respecte a la lliure determinació dels pobles. El representant de LAB també carregà contra el paper dels sindicats espanyols CCOO i UGT, que pretenen boicotejar la vaga i en fan campanya en contra, i assegurà que l’acció no es planteja contra el nou govern de Patxi López, sinó contra les polítiques que s’estan impulsant i defensant per fer front a la crisi i per demostrar que “hi ha una majoria social que vol un canvi profund a Euskal Herria”.

Podeu llegir aquí la crònica publicada pel SEPC.
15-05-2009
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660