AMPLIAR NOTÍCIA
Les feines de Setmana Santa frenen la destrucció d'ocupació, però l'atur juvenil ja ha crescut un 80% anual
Segons les dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE) aparegudes aquesta setmana, aquest mes ha servit per invertir la tendència prèvia i s'ha creat ocupació juvenil, malgrat que el nombre total d'aturats i aturades als Països Catalans ha seguit creixent, tot i que més moderadament. D'aquesta manera, segons l'INE, el nombre de joves desocupats/des s'ha reduït un 1,05%, durant l'abril, en el conjunt del país.

Davant d'aquestes dades, però, cal tenir clars algunes qüestions, especialment el motiu que explicaria aquesta disminució de l'atur, ja que aquest fet no ha esdevingut per una creació de treballs per a gent jove fruit de la sortida de la crisi, ni com a resultat de polítiques d'ocupació juvenil, sinó per l'arribada de la Setmana Santa i l'inici de l'etapa estiuenca, amb la possibilitat de treball precari i temporal per a la gent jove, especialment a territoris turístics, com les Illes Balears i Pitiüses (tal com ocorria, molt més clarament encara, anys anteriors).

Igualment, cal recordar que la destrucció global d'ocupació es manté en xifres elevadíssimes. De fet, segons l'INE, actualment hi ha un 80% més de joves sense feina que el mateix mes de l'any passat, un increment 7 punts per sobre de la mitjana catalana de destrucció d'ocupació i 13 punts per sobre de la mitjana juvenil estatal. I, de fet, aquestes xifres són molt enganyoses, ja que la majoria de gent jove sense feina, com que no ha cotitzat prou per rebre la prestació o perquè els percep inútils per trobar feina (amb força raó), no s'apunta a les oficines públiques d'ocupació, la fórmula usada per l'INE per saber el nombre de persones a l'atur. Per aquest motiu, doncs, les dades de l'Enquesta de Població Activa (molt més fiable), fetes públiques la setmana passada, indicaven que el nombre de joves desocupats/des, als Països Catalans, superava els 250.000, el doble que el que indica ara l'INE.

Aquest darrer fet demostra la necessitat de renovar el sistema públic d'ocupació, per tal de fer-lo creïble i efectiu, així com cal impulsar mesures urgents per frenar el creixement de la desocupació (fugint de situacions conjunturals com l'actual, amb la precarietat com a solució a l'atur) i lluitar contra la temporalitat en la contractació juvenil (en la seva majoria fraudulenta i llavor de condicions laborals negatives i acomiadament barat), a banda d'aplicar accions en favor del conjunt de les classes treballadores catalanes, com la cessió de les competències i els recursos necessaris per construir un marc català de relacions laborals, edificar un sistema basat en la innovació, els serveis socials i el poder adquisitiu de treballadores i treballadors i enterrar l'especulació immobiliària i financera com a bases del creixement econòmic, en favor dels drets i el benestar de les persones.

Seguidament, podeu observar l'evolució de l'atur per comunitats i a nivell nacional (malgrat que, per la naturalesa de l'INE, tan sols s'han pogut considerar les dades de les Illes Baleats i Pitiüses, Catalunya i el País Valencià):Per llegir l'anàlisi de l'evolució de l'atur del conjunt de les classes treballadores, als Països Catalans, podeu consultar el web de la Intersindical-CSC.
08-05-2009
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660