AMPLIAR NOTÍCIA
28 d’abril: En defensa de la Protecció de la Salut i la Seguretat laboral
Recentment les Administracions s’han vanagloriat que la sinistralitat laboral ha disminuït, fet que des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC ens atrevim a afirmar que és fals, ja que aquesta suposada disminució només es dóna en el context de crisi que ens trobem i no respon a un augment de la prevenció, sinó a la reducció de treballadors i treballadores en actiu, al pas important de treballador i treballadores a l’economia submergida, la por a perdre el lloc de treball, entre d'altres.

Fa més d’una dècada de l’entrada en vigor de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL) i ens trobem amb els efectes de les seva escassa implantació en el si de les empreses, on la patronal i les seves Mútues i Serveis de Prevenció n’han fet cas omís, argumentant una excessiva regulació de la Prevenció.

Però aquesta desídia neix en paral·lel a la LPRL que és massa permisiva i permet l’incompliment generalitzat. L’altre factor clau és el paper que juga l’administració, que és esclava de la seva passivitat. I al mig de tot això trobem unes víctimes, les que pateixen la precarietat i que es troben davant d’aquesta indefensió.

Per això és necessari plantejar un canvi, on la Salut sigui l’objectiu en si mateix, sense convertir-la en un negoci, un canvi on totes les parts involucrades tinguin la paraula per decidir en matèria preventiva i siguin aquelles que més directament estan exposades a la sinistralitat les que puguin marcar les mesures adequades per a la defensa de la salut. En definitiva, és necessària la democratització de les relacions laborals.

Cal avançar per reformar la llei, i portar-la al terreny de la utilitat. És necessari fer-la visible, aconseguir fer visibles els danys a la salut del conjunt de la societat i la importància d’agafar un paper actiu en la seva defensa. Cal potenciar la participació dels treballadors i treballadores i dotar-los dels mitjans adequats.

Només entre tots i totes podrem aconseguir uns llocs de treballs segurs i sense sinistralitat
28-04-2009
Seguretat laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660