AMPLIAR NOTÍCIA
Som una nació
“Jo sóc català. Avui Catalunya és un grup de províncies d'Espanya. Però abans Catalunya era una nació, potser ha estat la nació més gran del món. Us diré perquè: Catalunya va tenir el primer Parlament, molt abans que Anglaterra. I fou a Catalunya on hi va haver un principi de -Nacions Unides-. Totes les autoritats de Catalunya es van reunir el segle XI a Toluges -una ciutat que avui pertany a França, però que abans era de Catalunya- per parlar de pau: van instaurar la Treva de Déu.”
Pau Casals

Amb aquestes paraules pronunciades pel mestre Pau Casals, l’any 1971, davant l’Assemblea General de les nacions unides vull començar aquest escrit.
Malgrat que la història diu el contrari, encara hi ha gent que s’entesta en dir que la nació catalana és un invent del nacionalisme català, que no ha existit més que en l’imaginari de quatre arreplegats que juguen a ser radicals.

Igual que ahir, les forces reaccionaries espanyoles, i per què no dir-ho, també aquelles que es diuen “progressistes”, o el que encara és pitjor, aquelles que es diuen nacionalistes catalanes, volen negar el dret a existir a la nació catalana. No ens sorprèn pas que aquestes forces polítiques juguin a aquest joc, unes defensen el que sempre han defensat, la “Unitat de la pàtria espanyola”, i els altres, més del mateix, defensen els seus interessos econòmics.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, apostem per la superació del marc estatutari. No creiem en estatuts d’autonomia que mantenen la nostre nació escuarterada; però, al mateix moment, demanem respecte per les institucions del Principat. Quan diem això, el que volem dir és que si, el 90% de la representació parlamentaria del Principat de Catalunya, va dir “sí” a un nou estatut, aquest no el poden tocar ni a Madrid, ni a París, ni a Pequín, els únics que tenim la potestat i la legitimitat de dir “no”, som els i les ciutadanes de les viles i ciutats que actualment conformen la Comunitat Autònoma de Catalunya, que, com es veu i es demostra, d’autònoma no té res més que el nom.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, volem dir ben alt que, De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó s’esten la nostre nació, els Països Catalans.
I, com a nació, volem el dret legítimament democràtic de poder decidir, el dret a l’autodeterminació.
27-02-2006
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660