AMPLIAR NOTÍCIA
Oriol Canals:"Cal una feina d'arribar a tot arreu i cal que la gent sàpiga que té un drets"
Oriol Canals, té 31 anys educador social , i és treballador del Casal de Joves de les Corts per l'empresa Entorn , i és delegat sindical de la Intersindical-CSC sota la una llista unitaria de la UGT. A més a més és animador infantil i reinvinda el dret de que els nens tinguin la seva música, però la seva trajectoria músical no s'acabava aquí l'Oriol, participa a Kumbes del Mambo un grup de música on busca la partipació de la gent de cada barri pugui ballar totes les músiques.
L'Oriol ens explica la visió del nou conveni col·lectiu del lleure.


- És complicat ser treballador del lleure i poder crear consciència sindical?

Jo penso que sí , perquè a nivell general, per exemple, a la meva feina som 4 i podem dir que som molts però molts casals i centre cultural , dins l'àmbit de l'animació socio-cultural és molt possible que els treballadors estiguin sols. L'altre vessant són els menjadors escolars on els equips són més grans però són feines de poques hores i molt eventuals i això fa que en el món del lleure sigui dificil aglutinar la gent , per que aquest s'uneixen per reivindicar els seus drets. A més en el sector del menjador que són gent molt jove, sembla que hagin de ser gent molt reivindicativa però no ho són, és gent poc formada i és dificil arribar amb ells.


-Amb el nou conveni del lleure quins deficits li veus? S'ajusta amb les necessitats dels treballadors/es?


Amb el nou conveni , jo em vaig ficar amb el rotllo com molts d'altres perquè estava el tema de signar el conveni sobre la taula i vam estar una mica presents.. de fet alhora de negociar ha sigut poca , han sigut quatre persones que han decidit el que hi ha i no ha fluit el diàleg amb la gent de base , que és la que estem treballant però tot i així, no hi havia conveni, el sector esta tremendament desorganitzat i ara hi ha un canvi, que és que ara hi ha un conveni i abans no.
Per tant per un part és positiu , però s'ha escrit un conveni a la baixa , un conveni de mínims. Això és el que s'ha escrit i d'aquí a un any i mig es farà una revisió d'aquest, i aquí s'ha d'anar a millorar tot el que podem..


- Per tant, ara estem en un moment de veure com van les coses, no?


Exacte, de fet si s'apliques el conveni i els treballadors del sector en fossin conscients ja millorarien moltes coses , per el mateix que deia abans, costa molt arribar a la gent , aquest tampoc es llegeix el conveni i adopten un actitud passiva sobre aquest tema, per tant, realment l'aplicació del conveni milloraria moltes coses o almenys la gent ha de saber que té uns drets i que els ha de reclamar.- Si el conveni s'apliques realment, tu creus que aquest no simplement beneficiaria als treballadors si no també a les empreses? O sigui els treballadors podrien dedicar-hi més temps comportant això que es donés més valor a la professsió....

Clar per a mi la professió és molt important, de fet estem realitzant un tasca social molt important . Però actualment s'han de realitzar molt concursos públics amb ajuntaments i escoles i la sensació és que aquest no són conscients que s'ha d'aplicar tot això. De manera que no pot haver-hi cap monitor , per exemple, de menjador que estigui treballant i no se li apliqui el conveni.
Cal una feina d'arribar a tot arreu i cal que la gent sàpiga que té un drets , que estant escrits i no hi ha més "tu tia" .El que esta vivint el sector , i ja que esteu treballant amb els/les joves , creus que aquest cada vegada estant menys interessats a treballar amb el seu barri, districte, població?


Jo crec que si que hi ha un problema , malgrat que la feina tinc molt contacte amb el joves que són precisament el que s'interessen i es mouen però costa molt fer reivindicacions a nivell col·Lectiu i encara que sigui un món d'educació passa el mateix. És un gran problema que la gent no sigui responsable de que hi ha un col·lectiu que ha de reivindicar un sèrie de qüestions i això per a mi és preocupant.


- Creus que hi ha algun motiu en concret perquè els i les joves no s'interessin pels seus drets?


Jo crec que és un problema social en general amb que es tendeix a l'individualisme , la societat capitalista ens porta cap aquí i nosaltres , tontos, anem directament.- Per tant , no és un problema exclusiu de la joventut, és un problema general?


No és exclusiu de joves però fins ara semblava que els joves si més no ara era el que semblava que estavem alerta o els que , si la gent anava al seu rotllo doncs el joves podien fer una mica més força. Però si tampoc som nosaltres el que ens unim per fer això doncs és que estem molt malament.- Creus que des de els àmbits que aporten més partipació, sindicats, associació de veïns , partits polítics, poden aportar eines per millorar aquesta situació? Tu com educador com creus que hauria de ser la fòrmula per poder tornar a connectar amb el jovent?


Home, els joves els hi queda molt lluny el tema sindical , i fins i tot el tema sindical els hi queda com una cosa encestral , o sigui, per ells abans hi havia un gent que lluitava però no són conscients de que és un tema vigent . Per tant , és un tema d'anar explicar, anar a la base i dir: ?Eí, existim sim portants? i hi han lluites col·lectives que estan sobre la taula i s'han de guanyar.
Però ha d'estar clar que hi hem d'arribar nosaltres en aquella gent, aquesta no arribarà sola. La meva experiència sindical em diu que et vé un sindicat, et ven la moto , i t'explico només que t'has d'afiliar, per tant si només s'arriba al joves explicant que jo ?molo més que l'altre? no arribarem enlloc.


- Per tant s'ha de ser més pràctic amb el jovent? Que se'ls hi ha d'oferir més serveis? ?trepitjar més el territori? i que ens coneguin?


Sí, és aíxí, tant els sindicats com els partits polítics tenen estructures que fa que no hi siguin , els qui decideixen coses no entenen una merda del que passa al carrer i llavors el que toca és estar al carrer i conèixer quina és la situació que hi ha, per tocar sobretot de peus a terra .Amb totes aquestes dificultats, que és el que et motiva a treballar com educador social dins un casal de joves?


El que puc explicar és que jo treballo per una cooperativa subcontractada per l'ajuntament però la meva sort és que treballo al meu barri i perquè aquesta treballi pel seu barri i es mogui. Jo considero que la gent té uns equipaments amb un diners públics, per tant, són de tots , i per això mateix s'ha de fer servir , com més gent millor..
Amb tot això, fa que conegui gent de diferents col·lectius i que són del teu barri, generant que el teu barri "bulli" , per tant la gent que es vol queixar bé aquí i intentem aprofitar i que es queixi més .
Visiteu la web de l'Oriol

24-02-2006
Acció Sindical
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660