AMPLIAR NOTÍCIA
L'Espai Jove de la I-CSC dóna suport a la Jornada de lluita per la universitat pública i contra la repressió
L'Espai Jove de la Intersindical-CSC crida a participar a les mobilitzacions previstes per al proper 26 de març que, convocades pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, planteja evidenciar l'única solució al conflicte que es viu a les universitats és la paralització de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior i l'inici d'un procés de debat profund de transformació de la universitat pública; i també exigir la fí de la criminalització i persecució que pateixen els estudiants crítics amb el procés de Bolonya.

La mobilització del proper dijous 26 de març serà a les 8 del vespre a la Plaça Universitat i està convocada amb el lema "Bolonya s'aplica a cops de porra!”

L'Espai Jove de la Intersindical-CSC va posicionar-se sobre el procés de Bolonya en la seva IIIa Assemblea Nacional, que va tenir lloc el passat 21 de març a Barcelona. L'Assemblea Nacional va aprovar una resolució, sense cap vot en contra, on es demanaven les dimissions dels consellers Saura i Huguet per la seva responsabilitat en la gestió d'aquest conflicte. Tot seguit podeu llegir el text que es va votar:

Resolució sobre el procés de Bolonya, els reptes de la universitat pública i la deixadesa institucional

D’uns anys ençà, una part de la comunitat universitària d’arreu dels Països Catalans, amb l’impuls principal del moviment estudiantil, qüestiona els continguts de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) i el procés mitjançant el qual aquest es desplega curs rere curs a les universitats de casa nostra.

En clau ideològica, la crítica fonamental és que la reforma universitària té un marcat caràcter neoliberal, i que respon a interessos econòmics més que no pas a interessos docents i educatius.

A un nivell més pràctic, entre d’altres exemples, aquesta crítica se sustenta sobre l’encariment de les taxes universitàries, la devaluació i risc d’homogeïtzació de titulacions i continguts docents, la pèrdua de democràcia interna dins de les universitats i el perill d’elititzar encara més el model universitari amb la figura d’estudiant a temps complert sense una política de beques efectiva.

A mesura que la seva aplicació ha estat més palpable, les veus crítiques han anat multiplicant-se i provant de fer valer la seva veu davant de l’actitud de les diferents administracions i dels rectorats de les universitats públiques. Fins al moment, l’entesa i la negociació ha estat impossible, cosa que ha suposat un enduriment de les postures contràries al Procés de Bolonya, amb vagues, manifestacions i accions mediàtiques de tot tipus per donar a conèixer els seus plantejaments, totes elles des de la creença que no existeixen vies on fer valer les opinions discordonants davant d’unes autoritats que sols conceben que el Procés de Bolonya no té marxa enrere i limiten els problemes a la negativa del Govern espanyol a traspassar els recursos necessaris.

Tot plegat, però, ens ha deixat un darrer semestre marcat per la visualització de la confrontació. Els mitjans de comunicació han començat a fer-se ressò cíclicament d’aquest fet que ha tingut amb les tancades universitàries, les expulsions de 4 estudiants de la UAB i les cícliques càrregues policials en recintes universitaris les dues cares més visibles. A un altre nivell pel que fa el seguiment mediàtic, però no menys important, el moviment estudiantil ha optat per altres iniciatives, com són els referèndums consultius que s’han celebrat a moltes universitats i facultats on la oposició a Bolonya ha estat palpable, o bé la vaga de fam que duu a terme (i ja van 26 dies) en Tomàs Sayes, estudiant i membre fins tot just aquesta setmana del Consell de Govern de la UAB.

Davant de tot plegat, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, en consonància a la postura mantinguda fins ara davant de tot aquest procés, i especialment arran dels fets d’aquesta última setmana amb les agressons injustificades dels Mossos d’Esquadra contra el legítim dret a manifestar-se, resolem

1. Demanem responsabilitats al Departament d’Universitats per la mala gestió que any rere any duu a terme en la implantació d’aquesta reforma, marcada per el secretisme, la desinformació i la sensació d’improvització. Conseqüentment, demanem la dimissió del conseller Josep Huguet al capdavant d’aquest departament, en qualitat d’haver demostrat no estar a l’alçada de les circumstàncies, sigui insultant a les veus crítiques o per omissió de funcions davant d’un debat candent.

2. Demanem responsabilitats al Departament d’Interior, per la constant vulneració de drets del cos dels Mossos d’Esquadra contra tot tipus de manifestacions i expressions de la ciutadania. L’actuació dels antidisturbis d’aquest cos del passat dimecres, i les posteriors declaracions dels seus representants sindicals són una passa més al seguit d’abusos protagonitzats durant aquesta legislatura. Conseqüentment, demanem la dimissió del conseller Joan Saura per la seva incapacitat manifesta en desenvolupar les seves funcions, alhora que exigim la depuració immediata de responsabilitats dins dels Mossos d’Esquadra.

3. Demanem la readmissió dels estudiants expulsats de la UAB i la retirada de càrrecs pendents de tots els estudiants incriminats en dubtoses actuacions policials.

4. Fem una crida a l’obertura d’un procés de diàleg i negociació entre tota la comunitat educativa i les administracions per abordar els reptes i necessitats de l’ensenyament superior als Països Catalans.

Assemblea Nacional de l'Espai Jove de la Intersindical-CSC
Barcelona, 21 de març de 2009
25-03-2009
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660