AMPLIAR NOTÍCIA
Cal mesures per evitar el possible augment dels índexs de joves en risc d’exclusió social
La situació en què ens trobem actualment és un context favorable perquè una part de la societat catalana quedi apartada i exclosa, comdemnada a la pobresa i amb dificultats per poder-ne sortir.

No podem oblidar que una part important d’aquesta poden ser joves que, just començats a desenvolupar els seus projectes de vida, veuen com són apartats i molt difícilment podran tornar a tenir una oportunitat.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, portem anys assenyalant els diversos factors que condueixen cap a l’exclusió social i com en els darrers anys aquests s’han accentuat.

Aquest fet s’ha complicat amb l’actual crisi econòmica, amb un mercat de treball basat en la precarietat (només cal veure l’alt índex de temporalitat que existeix en el nostre país), unes polítiques de foment de l’ocupació basades en la desregulació, uns governs autonòmics i departamentals sense competències en la matèria i els governs estatals fomentant el “laisser faire“ del neoliberalisme. Ens queda un panorama desolador i desesperançador.

Més encara arran de les últimes xifres aparegudes de l’atur, amb especial atenció a l’augment d’un 71% de l’atur juvenil; així com atenent a una taxa de temporalitat d’un 57,1%, per la franja d’edat de 16 a 24 anys (xifres del 3r trimestre de 2008), recordant que la mitjana juvenil europea ronda els 12,9%. Igualment, només al Principat, unes 76.700 famílies tenen tots els seus membres a l’atur, amb el que això suposa per als ingressos de la unitat familiar i el risc real d’exclusió social quan perdin les prestacions d’ocupació. A més, cal tenir en compte que, un cop consumida la prestació d'atur (la qual s'acaba ben ràpid per aquells/es joves que no han pogut treballar encara massa anys), cal tenir més de 45 anys o una persona a càrrec per optar al subsidi d'atur o a la renta activa d'inserció, un fet pooc comú entre el jovent.

Així, cal una política eficaç i contundent de totes les administracions implicades per fer front aquesta situació. Ara, més que mai, els polítics i les polítiques d’aquest país han de deixar la política de saló per poder donar sortida a tota aquella gent que ja o en un futur proper es poden veure excloses de la societat.
01-02-2009
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660