AMPLIAR NOTÍCIA
L’atur juvenil es dispara de forma alarmant i augmenta més d’un 71% als Països Catalans, durant el 2008
Aquesta setmana s’han sabut les xifres relatives al tancament de les dades d’atur de l’any 2008, a l’Estat espanyol, les quals han estat clarament negatives per als Països Catalans, ja que s’ha augmentat en un 60,75% el nombre de persones desocupades. Tanmateix, han estat els i les joves menors de 25 anys un dels col·lectius que més han patit aquesta xacra, ja que el percentatge d’atur s’ha incrementat en un 70,89% en un any; és a dir, 10 punts més que la mitjana general. Per territoris, és al País Valencià, amb una diferència del 75,38%, on l’augment ha estat major, seguit de prop per Catalunya, amb una diferència anual del 72,91%. En termes absoluts, doncs, als Països Catalans ja hi ha prop de 102.000 aturats/es menors de 25 anys, 40.000 més que en començar l’any.

En el següent requadre podeu veure millor aquestes xifres:


Taula d’elaboració pròpia. Font: Ministerio de Trabajo e Inmigración

Altra vegada, doncs, els i les joves són un dels col·lectius més perseguits per la precarietat, en aquest cas, en forma d’atur. Aquesta circumstància s’ajuda a entendre pel fet que la contractació de joves és majoritàriament temporal (en un 80,78% dels casos en joves menors de 19 anys i en un 57,89% dels casos en joves de 20 a 25 anys), el model que facilita més desfer-se de treballadors/es en cas de necessitat (ja que no comporta cap indemnització quan s’acaba el període o la indemnització és inferior, en cas d’acomiadament abans del període fixat) i per tant la modalitat que determina de qui es prescindeix en moments com actuals de crisi.

Per aquests motius, doncs, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC exigim a governs central i autonòmics que impulsin mesures efectives per tal de combatre l’atur i que serveixin per millorar la situació de les classes humils i treballadores i no per mantenir o augmentar els beneficis d’entitats financeres i multinacionals. D’aquesta manera, reclamem un canvi de model econòmic i una aposta per l’economia productiva i del benestar, així com un replantejament de les oficines de recerca de treball i un major suport a les persones desocupades per tal que s’autoorganitzin i creïn cooperatives i fórmules d’economia social. De la mateixa manera, és important garantir el poder adquisitiu de les persones, per evitar la davallada que està tenint lloc en el sector serveis, motiu pel qual cal augmentar molt més el salari mínim del que ho fa el govern central (almenys fins arribar al 60% del salari mig (uns 1.100 € en el cas català), tal com recomanen les institucions internacionals), així com augmentar el període de cobrament de la prestació d’atur i incrementar la quantitat relativa a les prestacions no contributives. Tanmateix, per tal de garantir els recursos i les mesures necessàries per cada territori, caldria transferir les competències en política laboral, per tal d’avançar en un complet marc català de relacions laborals.
11-01-2009
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660