AMPLIAR NOTÍCIA
Les ajudes joves per a l'habitatge, una mesura populista i vetada per a catalans i catalanes
La llavors ministra d'Habitatge, Carme Chacón, va impulsar en plena campanya electoral de principis d'any una mesura de suport als i les joves per tal de pagar-se el lloguer de l'habitatge, la qual consistia en xecs de 210 € per a aquelles i aquells menors de 30 anys que complissin tot un seguit de requisits. D'aquesta manera, s'aprovava un pedaç limitat i d'una efectivitat dubtosa en relació a una problemàtica que els governs acostumen a tenir molta por de solucionar des de l'arrel; és a dir, acabant amb l'especulació immobiliària, el que ha suposat negar el dret a moltes i molts joves a l'habitatge i ha contribuït, amb l'esclat de la bombolla, a agreujar la situació de crisi actual.

I, tanmateix, bona part de la gent jove que pretenia emancipar-se, va comptar de bona fe amb aquesta ajuda, a l'hora de tancar un contracte de lloguer. De fet, el ministeri d'Habitatge es compromet a donar resposta a les sol·licituds rebudes en un període no superior a dos mesos i a començar a pagar l'ajuda el mes següent a l'aprovació. Malgrat tot, avui podíem llegir a la premsa que les respostes a les sol·licituds acostumen a arribar després de força més de dos mesos de ser trameses i que tan sols un 22,6% dels i les joves del Principat de Catalunya que tenen aprovades les ajudes les estan cobrant. A la resta de l'estat, aquesta xifra no arriba a la meitat (el 49,3% del jovent que reuneix les condicions cobra l'ajut), però tanmateix dobla de llarg el percentatge català.

Des de l'Espai Jove de la Intersindical-CSC, rebutgem les polítiques del xec impulsades per l'executiu de Zapatero, ja que defensem que les necessitats mínimes han de ser garantides per l'Estat, el qual no ha de disposar d'un paper secundari i limitat a garantir amb ajudes econòmiques que tercers es lucrin dels drets de les persones, sinó que ha de ser un verdader òrgan regulador i defensor dels drets de la ciutadania i de la redistribució de recursos; però, tanmateix, rebutgem encara més l'estafa que suposen les promeses del govern, el qual garanteix les ajudes a la banca, però és incapaç de pagar les ajudes a la ciutadania per a l'habitatge o els serveis a la dependència, amb l'agreujant que som les i els catalans qui en sortim més clarament perjudicats/des. D'aquesta manera, critiquem per limitada i liberal la política social de l'executiu central, però exigim que com a mínim garanteixi allò que promet i que deixi de discriminar-nos encara més com a catalans/es i com a classes treballadores.
31-12-2008
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660