AMPLIAR NOTÍCIA
L’Estat espanyol retarda i retalla el traspàs de la Inspecció de Treball
Malgrat que el tema estrella sigui la consecució d’un teòric finançament just per al Principat de Catalunya en l’Espanya de les autonomies, l’Estat espanyol també està blocant d’altres matèries que s’han de traspassar a la Comunitat Autònoma de Catalunya. En aquest cas, la matèria a la que ens referim és Inspecció de Treball, una competència que, de fer-se efectiu el seu traspàs, seria una eina més per lluitar contra la precarietat al nostre país.

En aquest moment ens trobem que, des del govern de l’Estat espanyol, s’està donant llargues al termini fixat entre el govern de la Generalitat de Catalunya i l’espanyol, que a principis d’aquest any havien senyalat el mes de juny com el mes clau. A part d’aquesta obstrucció de l’Estat espanyol, aquest també està fent màns i mànigues per desnaturalitzar el traspàs de manera que només esdevingui un canvi de noms, però no de forma. Així, segons es diu ara, es traspassarà només la gestió, i no els recursos o la capacitat normativa, en qüestió d'Inspecció de Treball. I això que era la peça estrella que justificava que estàvem avançant cap a un Marc Català de Relacions Laborals, segons les filials catalanes dels sindicats espanyols...!

En tot aquest temps de despropòsits, on el que es va dir ahir no té valor avui, s’hi ha de sumar el paper de les centrals sindicals espanyoles, les quals, sense enganyar ningú, van mostrar-se totalment contràries a aquest traspàs, ja que significava el trencament de l’Estat espanyol. En aquesta defensa d’Espanya, malgrat els successius endarreriments d’aquesta transferència (cal recordar que seria una bona eina per plantar cara a la precarietat), aquestes centrals sindicals han continuat treballant sobre les tesis de la unitat de mercat espanyol, fent cas omís a les necessitat dels treballadors i treballadores del Principat de Catalunya.

La cronologia més recent d'aquesta qüestió és:

- Discussió pre-estatutària (abans del 30 de setembre de 2005): la Intersindical-CSC presenta un seguit de mesures per a la disposició d’un Marc Català de Relacions Laborals, entre les quals el traspàs total en matèria d’Inspecció de Treball.

- Estatut del 30 de setembre de 2005: tant en la discussió en el Parlament del Principat com amb les centrals sindicals espanyoles es contempla com a necessari el traspàs, però és dilueix el contingut.

- Estatut aprovat pel Parlament espanyol: el traspàs és de les primeres matèries en passar pel ribot. Finalment queda nominalment com un traspàs de gestió.

- Finals 2007: la possibilitat del traspàs (sobre la gestió) surt a la llum pública i tant Méndez com Fidalgo (entre d’altres) salten amb declaracions contràries al traspàs, definint-lo com “un atemptat a la unitat del mercat laboral”. Coscubiela i Álvarez acaten aquest posicionament.

- Gener 2008: en la primera reunió entre el govern de la Generalitat de Catalunya i l’espanyol, s’arriba al principi d’acord que el traspàs és desenvoluparà durant el primer semestre de l’any, amb la data límit del mes de juny. Des de diversos àmbits es continua assenyalant com un atemptat a la unitat.

- Passat el mes de juny: no s’ha fet res respecte al traspàs de la Inspecció de Treball i s’ha donat un nou termini abstracte i difús. Segons el nou acord, abans del juny de 2009, la Generalitat crearà l'Agència Catalana d'Inspecció de Treball, la qual disposarà de la meitat dels inspectors i subinspectors que desenvolupen tasques d'aquesta matèria a Catalunya, però sense capacitat normativa ni el finançament corresponent.

Així doncs, cal que ens deixin d'aixecar la camisa i que es faci efectiu d'una vegada el traspàs de les competències en Inspecció de Treball, així com totes les eines per tal de poder-la aplicar correctament (poder per legislar i recursos econòmics), entenent aquest només com un pas més cap al Marc Català de Relacions Laborals complet i no com la seva culminació, tal com l'entenen algunes i alguns. D'aquesta manera, cal que deixin d'intentar-nos enganyar i voler-nos vendre gat per llebre, ja que la proposta que hi ha actualment sobre la taula queda molt lluny del que seria desitjable per al benestar de les classes treballadores de Catalunya.
16-09-2008
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660