AMPLIAR NOTÍCIA
No abaratim el somni en el finançament: el concert econòmic, el mínim; l'autodeterminació, l'objectiu
Manifest de l'Espai Jove per a l'Onze de Setembre de 2008

Després d'anys en què els agents sobiranistes d'aquest país anéssim denunciant l'espoli fiscal que patim com a catalanes i catalans, el govern espanyol per fi es va decidir fa poques setmanes a publicar unes balances fiscals on s'hi mostrava de forma clara aquesta injustícia, malgrat que des de Madrid se li canviés el nom pel d'una malentesa solidaritat.

A partir del moment en què ja no es pot negar l'evidència que als Països Catalans els hi surt molt car formar part de l'Estat espanyol, els partits polítics han iniciat un procés de negociacions, basant-se en l'Estatut retallat i incomplert, per tal d'avançar teòricament cap a un sistema més just.

Per aconseguir-ho, s'han fet crides cap a la unitat del tots els partits i agents socials, des de l'independentisme fins al PP, per tal d'atènyer un objectiu que ens ha de beneficiar a totes i tots, en tant que ciutadania dels Països Catalans. I, de fet, a qui més podria repercutir positivament un avenç en aquest sentit seria a les classes treballadores i humils, que veurien augmentats els recursos que es podrien destinar a construir un Estat del Benestar de qualitat (sempre i quan els i les governants de torn hi apostessin) que ara per culpa de la crisi i l'espoli es veu encara llunyà.

Tanmateix, els agents sobiranistes, aquells que vam apostar per votar en contra de l'Estatut per limitat, ens hauríem de preguntar si la seva defensa i del finançament que allí s'hi descriu ha de ser l'objecte dels nostres esforços i si ens hem d'incloure en aquesta unitat tan lloada des del poder. Cal que ens preguntem si buscar l'encaix a l'Estat, en favor de reduir els nostres plantejaments i hipotecar altre cop el país amb un model que fa dos anys ja vam titllar d'insuficient, ha de ser el nostre objectiu a curt termini. Cal que ens preguntem si la unitat és de per si un valor si el que persegueix és una reivindicació que no compartim, sobretot quan aquesta unitat passa per darrere dels interessos partidistes de cadascú, ja que ja ha estat trampejada per cada grup polític segons les seves tàctiques pròpies, malgrat que encara es vengui com a completa, ni que sigui arreglada amb pedaços.

Si s'aprova aquest sistema de finançament que plantegen els partits catalans, la millora respecte la situació actual serà mínima, però en canvi suposaria un fort fre cap als nostres veritables objectius. El govern espanyol i les forces autonomistes vendran aquest acord com un sistema just i com una victòria de l'Espanya plural i així frenaran tota possibilitat de reivindicació que vagi més enllà, hipotecant qualsevol possibilitat de millora o negociació per als propers anys. L'anàlisi que vam realitzar amb l'Estatut és perfectament vàlid per aquest cas: ens donaran les molles, per tal que no exigim el que realment mereixem, el pa sencer.

Cal, doncs, deixar que les forces autonomistes busquin l'encaix a l'Estat de la manera que vulguin, però els i les sobiranistes no podem adoptar el seu discurs ni els seus objectius, ja que això implicaria esmerçar uns esforços per obtenir un resultat que no només no ens és satisfactori, sinó que a més seria contraproduent per tal d'atènyer la nostra veritable meta.

És per això que l'Espai Jove no abaratirem el somni i ens mantindrem, un any més, fidels a les nostres reivindicacions. Per aquest motiu, reclamem que aquelles i aquells que verdaderament siguin sobiranistes impulsin una altra unitat àmplia que, com a pas previ a l'exercici de l'autodeterminació, lluiti per un model que transformi verdaderament la qualitat de vida de les classes treballadores catalanes, que lluiti pel concert econòmic. Si no és així, no ens hi trobaran.
09-09-2008
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660