AMPLIAR NOTÍCIA
L'atur dels i les joves dels Països Catalans creix un 42,55% el darrer any, deu punts més que la mitjana catalana
Ahir es varen presentar les xifres referents a l'atur registrat durant el mes d'agost, les quals només es poden qualificar com a enormement negatives. Així, podem veure que al conjunt dels Països Catalans s'ha incrementat l'atur en un 32,56%, durant el darrer any, uns vuit punts per sobre de la mitjana estatal (24,7%). El territori que n'ha patit la pitjor part han estat les Illes Balears i Pitiüses, amb un augment del 40,91%, tot i que també cal destacar la província de Castelló, on l'increment ha estat del 77,34%.

Els col·lectius que n'han sortit més perjudicats han estat, sens dubte, el de la immigració (amb un 82,23% d'augment a Catalunya, per exemple) i el del jovent. Les xifres d'aquest darrer mostren com l'atur que afecta la població activa menor de 25 anys s'ha incrementat deu punts per sobre de la mitjana catalana, fins arribar a esdevenir un 42,55% major que l'any anterior per aquestes dates (un 52,89% major, en el cas de les Illes Balears i Pitiüses), fins arribar a les 73.987 persones aturades menors de 25 anys. Com en el conjunt de la població, però, qui ha patit més l'augment de l'atur han estat els homes, ja que aquest s'ha incrementat en un 59,86% per als joves menors de 25 anys i “només” en un 23% en el cas de les joves menors d'aquesta edat.

En el següent requadre es poden observar totes les xifres i les comparatives:


Taula d’Elaboració pròpia. Font: Ministerio de Trabajo e Imigración

Per tal de justificar les xifres globals, des del govern central s'han escudat en la crisi de la construcció i el context internacional. Tanmateix, als Països Catalans, el nombre d'aturats/des ha estat major en el cas del sector serveis (19.096 nous aturats i aturades) que en el de la construcció (4.700 menys), així com el sector indústria també ha aportat una quantitat considerable de nous aturats i aturades (en concret, 8.675). Igualment, pel que fa a la situació global, cal recordar un estudi publicat fa poc per l'Eurostat on s'hi demostrava que l'Estat espanyol és, de llarg, l'estat de la Unió Europea amb pitjors xifres en atur general, atur juvenil i en increment d'atur. De fet, la tendència europea és a mantenir l'atur estable (o a incrementar-se poques dècimes), el que demostra que l'augment extraordinari patit per les classes treballadores catalanes no és només una qüestió d'inèrcia internacional, sinó de males polítiques per part dels governs estatal i autonòmics. Cal, doncs, que d'una vegada per totes s'admeti el problema i s'aportin solucions efectives per garantir una ocupació de qualitat, especialment encarades als col·lectius, com el jove, que pateixen les pitjors xifres d'atur. Un sistema de finançament de qualitat amb uns resultats mínims equivalents al concert econòmic també són una necessitat bàsica per a poder impulsar polítiques d'ocupació eficients per al jovent català.
03-09-2008
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660