AMPLIAR NOTÍCIA
Les dades d’atur del mes de juny, molt més que estadístiques
Recentment, han aparegut les dades d’atur del mes de juny, el qual ha augmentat arreu dels Països Catalans sota administració espanyola, essent l’augment més pronunciat el del País Valencià (2,83% respecte el mes anterior), seguit del Principat (2,02,%) i de les Illes Balears i Pitiüsses (1,3%). Així mateix, cal parar una especial atenció a les comarques de l’àrea de Castelló (4,69%), València (3,85%) i Lleida (3,12%), que són les que han patit més la pujada de l’atur. Respecte a la taxa d’atur interanual (des del juny del 2007 al juny del 2008), els Països Catalans registren un augment considerable del 31,65%.

Una qüestió que també té una especial rellevància és que, més enllà de l’augment de l’atur que està generant el sector de la construcció, situant-se en un total de 91.102 les persones aturades, hi ha el ritme d’augment d’aturats/des dels altres sectors, d'entre el que cal destacar l’augment de 3.232 persones aturades més al mes de juny en el sector serveis. Destaquem aquest augment del sector serveis perquè, tradicionalment i segons l’estructuració econòmica del nostre país (fort pes del tercer sector i en especial del turisme), tenia lloc sistemàticament en el mes de juny un descens de les persones aturades per fer front a la campanya estiuenca, encara que només fos de caràcter temporal, però que servia per maquillar les dades anuals.

També considerem que s’ha de tenir una especial atenció amb els més de 70.500 menors de 25 anys que s’han situat a l’atur als Països Catalans, ja que són un dels sectors més dèbils en relació a la manca de drets adquirits per fer front a les situacions econòmiques adverses. Aquests joves provenen generalment de contractes laborals precaris, amb les mil i una traves que les successives reformes laborals posen per poder tenir unes mínimes garanties (contractació temporal, reducció de la indemnització per acomiadament, més dies de cotització per a l’atur, etc.), dificultats afegides que fan augmentar encara més la inestabilitat laboral.

Estem veient, doncs, que les classes treballadores són les que, una vegada més, pateixen primer les crisis econòmiques, tot i que són les que menys han actuat per provocar-la.


Taula d’Elaboració pròpia. Font: Ministerio de Trabajo e Imigración
04-07-2008
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660