AMPLIAR NOTÍCIA
L'Espai Jove reivindica la igualtat d'oportunitats per raó de gènere i orientació sexual
El passat dissabte, 28 de juny, va tenir lloc a la seu de la Intersindical-CSC una xerrada organitzada per l'Espai Jove sobre la influència del patriarcat en els drets socials i laborals de les dones i de les persones del col·lectiu LGTB, així com les dificultats i desigualtats que han de patir en l'àmbit personal i del treball. Igualment, s'hi han detallat algunes de les possibilitats per millorar aquesta situació.

La xerrada s'ha articulat en tres blocs, el primer dels quals ha tingut com a conferenciant Sylviane Dahan, membre actiu del moviment feminista, que ha explicat el paper de les dones en els diversos processos històrics de transformació social, així com l'evolució que ha patit el feminisme, sobretot arran del maig del 68. Així, Sylviane ha explicat que les dones han tingut un paper capdavanter i d'avantguarda en la majoria de les revolucions realitzades, tot i que ràpidament han estat relegades a un paper secundari, pels líders masculins. Igualment, ha reivindicat els espais no mixtos per a organitzar-se les dones elles soles.

Per altra banda, Lourdes Ríos, experta en temes de gènere, ha fet un anàlisi de la situació de les dones a la societat, amb una presència minvada en llocs dirigents dels governs (sobretot en càrrecs superiors, per sota dels ministeris), empreses i organitzacions diverses, i amb dificultats per compaginar la vida laboral, personal i, a vegades, també militant. De la mateixa manera, ha valorat les mesures preses des dels diferents governs i ha criticat que els plans d'igualtat de les empreses no s'hagin de negociar amb els treballadors i treballadores d'aquestes (són un mer pla organitzat i aprovat per la direcció) i ha carregat contra les solucions basades en la “conciliació” de la vida personal amb la professional, ja que perpetuen la situació de desigultat i el fet que sigui la dona qui s'hagi d'encarregar de les tasques de la llar, i ha afirmat que ella prefereix parlar de mesures basades en la “corresponsabilitat”.

Finalment, en Gerard Coll, sociòleg investigador, ha analitzat un estudi que està realitzant sobre els membres del col·lectiu LGTB i les relacions entre el patriarcat que manté relegada la dona amb el que no accepta aquelles relacions no basades en la unió d'un home i una dona. Així, per exemple, ha explicat que s'accepta més una dona amb actituds masculines (ja que en teoria aquestes són les bones, aquelles que és normal imitar), que no pas un home amb actituds femenines. De la mateixa manera, ha explicat el paper clau d'una educació basada en el respecte i amb un professorat preparat per corregir comportaments homòfobs, per tal d'eradicar aquesta xacra de la societat.

El contingut complet d'aquesta xerrada, així com el de la xerrada sobre habitatge, el podreu llegir aviat en una guia que editarà l'Espai Jove.29-06-2008
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660