AMPLIAR NOTÍCIA
Més enllà de titulars autocomplaents
Segons dades del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, fins al mes de febrer d’aquest 2008, l’increment salarial pactat en els diversos acords col·lectius és d’un 3,70%, uns 1,22 punts superior a l’any anterior, fet que valoren positivament l’administració catalana i les organitzacions sindicals estatals.

Però, més enllà d’aquesta mitja veritat, s’ha d’entrar a veure que la inflació interanual del mes de febrer al Principat s’ha situat en un 4,4%. En definitiva, doncs, que aquest percentatge d’augment salarial negociat no s’arriba ni a equilibrar amb la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors i treballadores d’aquest país.

Aquest fet fa que els processos de negociació col·lectiva i dels acords d’augments salarials ja no siguin un punt on es puguin aconseguir, entre d’altres, millores salarials reals pels treballadors i treballadores, sinó que no serveixen ni per mantenir-les. Així, que podem arribar a entendre que, més que negociació col·lectiva, es tracta de claudicació col·lectiva per part de les organitzacions sindicals estatals.

A l’altre cara de la moneda i un cop tancat el 2007, tenim les xifres de beneficis de les empreses a l’Estat espanyol. Només a tall d’exemple, dir que l’Íbex-35 va tancar l’any passat amb un augment d’un 14,66% en beneficis respecte l’any 2006, el que representen uns 47.996,43 milions d’euros.

Es preocupant veure que el discurs de contenció de costos laborals dels quals tan parla la patronal és assumit en la seva totalitat per les grans organitzacions implicades en la negociació col·lectiva, deixant de banda la seva base afiliativa.
03-04-2008
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660