AMPLIAR NOTÍCIA
L’Espai Jove, V de Vivienda i Sostre Cívic fan una lectura crítica de les polítiques d’habitatge
El passat dissabte, 16 de febrer, tingué lloc al casal de Joves de Les Corts les Jornades d’Habitatge, un espai per tal de reflexionar i analitzar les polítiques que sobre aquesta matèria han impulsat les administracions públiques, especialment al nostre país (Pacte Nacional per l’Habitatge i Llei pel Dret a l’Habitatge). En aquestes jornades hi participaren representants de les organitzacions V de Vivienda i de Sostre Cívic.

Els primers feren un anàlisi força detallat de les mesures comentades, acceptant-ne els seus punts positius, però destacant que no representen un canvi de model ni concreten gaire, així com poden semblar accions finançades des de la Generalitat, per tal de salvar la situació en què es poden trobar actualment les immobiliàries. Entre altres coses, van denunciar que les administracions mai gestionen conjuntament habitatge i urbanisme, que la construcció de pisos de protecció oficial és una mesura molt limitada, ja que deixa fora moltes persones que per renda no hi poden accedir (en especial si són pisos de preu concertat i, per tant, repartits per les immobiliàries), que l’expropiació de l’usdefruit d’un pis serà molt complicada i que el Pacte Nacional de l’Habitatge redueix de 90 a 30 els anys que triga un pis de protecció a esdevenir de mercat lliure, el que redueix constantment el parc públic d’habitatges.

Les propostes de V de Vivienda, per subsanar això serien deixar de vendre sòl públic, augmentar la participació ciutadana a l’hora de planificar solucions, expropiar els pisos buits i gestionar-los mitjançant cooperatives, marcar els seus preus en funció de la renda i evitar els abusos des de les entitats financeres que concedeixen hipoteques.

Pel que fa a Sostre Cívic, la seva representant va explicar com funcionen les cooperatives d’habitatge de cessió d’ús i van apostar per la seva promoció. Van definir-ho com un canvi de model de tinença de l’habitatge, entre el lloguer (pagues sempre, però molt poc i tens el dret d’ús) i la propietat (és per tota la vida i un fill hi pot seguir vivint), no especulatiu, ja que la propietat dels habitatges sempre seria col·lectiva, d’una cooperativa, i gestionada pels seus socis. Des de Sostre Cívic es destaca que als països escandinaus fins a un 20% del parc d’habitatges funciona sota aquest règim, tot i que al nostre país ni disposa de marc d’actuació ni de legislació concreta que ho reguli. Així doncs, de moment, des de l’associació es dediquen a difondre el model, assessorar-ne els que el volen aplicar i col·laborar amb les administracions per concretar-ne experiències al nostre país.

Amb el contingut de les jornades, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC s’editarà una guia formativa sobre habitatge, polítiques emprades i alternatives.
19-02-2008
Intersindical-CSC
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660