AMPLIAR NOTÍCIA
L’Espai jove de la Intersindical-CSC reclama que el SMI del 2008 sigui el 60% del salari mensual mitjà català
Un cop han aparegut les dades sobre el sou mensual mitjà del 2007 al Principat (que estableixen aquest sobre els 1.792€), des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC volem que se segueixin les directrius de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que indiquen que el salari mínim interprofessional (SMI) hauria de ser l’equivalent al 60% del salari mensual mitjà. Exigim, doncs, que a partir del 2008 se segueixin aquestes recomanacions i que el SMI passi de ser de 570,60€, el 2007, al 1.075,2€, el 2008, una xifra que s’adequa a les indicacions de l’OIT.

En relació a això, també volem posar de manifest i mostrar el nostre neguit en la manipulació electoralista que des del govern de l’Estat espanyol es fa del SMI, convertint-lo en una eina més de propaganda a cada campanya electoral. Així mateix, cada cop és una propaganda més manipuladora, ja que en les primeres promeses electorals proposà 600€ mensuals, quantitat que s’havia marcat el govern del PSOE durant els 4 anys de mandat, molt per sota de la xifra que des de l’Espai Jove trobem com a un mínim just. Si aquesta promesa electoral tira endavant a Catalunya, farà que els i les treballadores que depenguin del SMI perdin cada mes 475,2€.

A més a més, per aconseguir aquesta xifra de 600€ mensuals, des de l’Estat espanyol es va restringir l’ús del SMI estrictament a l’àmbit laboral, introduint l’Indicador Públic de Renta d’Efectes Múltiples (IPREM) com a índex de referència per al càlcul del llindar d’ingressos per a l’obtenció de prestacions. Així, per exemple, trobem ajudes per l’habitatge, beques, subsidis d’atur, etc, prestacions que anteriorment requeien en el SMI i que a partir de l’1 de juliol del 2004 van passar a ser IPREM.

L’efecte d’aquest canvi no va ser i no és només nominal, sinó que a partir del 2005 el creixement de IPREM ha sigut menor al del SMI (veure taules adjuntes), el qual no hem d’oblidar que està molt per sota de les recomanacions internacionals. Esperem que aquest indicador desaparegui, ja que la seva aportació a la millora de les condicions de vida de les persones és nul·la.


Font: Ministeri de Treball de l’Estat espanyol


Font: Ministeri de Treball de l’Estat espanyol
02-12-2007
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660