AMPLIAR NOTÍCIA
El punt sobre la i
Recentment els sindicats de RENFE i d’Adif han convocat diversos dies de vaga contra el traspàs de competències de Rodalies. Fins aquí podem arribar a estar d’acord, ja que no volem només un canvi nominal de gestor, sinó un canvi a fons, on Rodalies sigui un servei adequat a les necessitats dels treballadors i les treballadores d’aquest país, a més d’ésser una empresa exemplar en el respecte dels drets dels treballadors i treballadores, situació que esperem i treballarem perquè esdevingui.

Malgrat existir la possibilitat d’aquest argument del tot assumible per la majoria de la població del país, contràriament els sindicats presents en els comitès de RENFE i d’Adif argumenten que el traspàs de la competència i el “desmembrament” de l’empresa estatal representarà un pitjor servei, una major possibilitat de privatització i la pèrdua de drets dels treballadors i treballadores.

Tanmateix, els i les membres del Comitè de RENFE i d’Adif haurien de saber que un pitjor servei seria difícil. Actualment, no hi ha setmana (o dia) on per A o per B no hi hagi una línia amb alguna problemàtica que compliqui la mobilitat de les persones. A això cal afegir-li que el català és el servei de Rodalies més car de tot l’Estat espanyol.

En segon lloc, cal recordar que el perill de la privatització és real ara mateix (sense traspàs). No oblidem que ja hem patit part d’aquestes processos (Ferrocarrils de la Generalitat es va haver de fer càrrec d’un servei entre Lleida i la Pobla de Segur, deixat de gestionar per RENFE per falta de rendibilitat ). A més, la segregació de l’empresa entre les infrastructures (Adif) i el servei (RENFE) només és per a facilitar la privatització d’aquest últim. La qüestió no està en què si es traspassa passarà a ser privat, sinó que amb la nova situació es pugui parar i evitar aquest procés privatizador que ja fa temps que ha començat

En relació a l’últim argument, dóna la possibilitat de tantes versions com diversificats són els sindicats del comitè d’empresa (entre els quals es troben CCOO, UGT o CGT). La manca de voluntat que ha existit sempre de no voler cedir les competències en matèria laboral per part d’aquest sindicats (malgrat que algun tingui bons principis) fa que pugui haver-hi un temor totalment injustificat de pèrdua de drets, ja que difícilment es pot anar pitjor.

La por al desconeixement i la voluntat d’algunes d’aquestes centrals sindicals a potenciar la desinformació entre els treballadors i les treballadores, per potenciar la creença que només des de l’Estat espanyol pot funcionar bé aquest servei, és una actitud recurrent pels actors polítics i socials espanyols.

Aquesta actitud, expressada sobretot per CCOO i UGT (com a principals garants de l’Estat en l’àmbit sindical), de mantenir una legislació laboral dictada des de Madrid i la màxima centralitat (en relació a l’Estat) en la negociació col·lectiva (en els casos on no practiquin directament el pacte bilateral amb la patronal), és expressada tot i la pèrdua que puguin patir els treballadors i treballadores.
Tot plegat fa que els qui treballem per a poder esdevenir un país lliure també portem aquesta tasca a l’àmbit laboral. No en va el sindicalisme d’obediència catalana fa anys que reclama la necessitat de disposar d’un marc propi de relacions laborals, no com a fi, sinó com a mitjà per poder millorar la situació de les classes populars del nostre país .

Tot i això, no volem creure que és fa un ús “partidista” i interessat del dret a vaga, dret que ha costat moltes lluites i vides al llarg de la història. Per això, només resta dir a aquells que veritablement defensen els interessos dels treballadors i les treballadores que, si existeix la necessitat de la vaga com a mitjà per aconseguir una millora laboral, solidaritat i endavant.
16-09-2007
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660