AMPLIAR NOTÍCIA
Més beneficis empresarials a costa de la precarietat salarial
Aquest mes ha aparegut un estudi del Fons Monetari Internacional sobre l’evolució dels salaris a les economies desenvolupades que, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, veiem amb preocupació. Segons aquest, a tot arreu la participació dels sous de treballadors/es assalariats/des i autònoms/es en el conjunt de les rendes nacionals disminueix. A la UE-15, per exemple, el pes dels salaris en el total de les rendes va caure del 61,6% fins al 57,6%, des del 1992 fins al 1995. A l’Estat espanyol, durant el mateix període, aquest descens encara fou molt més pronunciat, del 62% al 54,4%, malgrat la disminució de les taxes d’atur.

Queda clar, doncs, que els beneficis de les empreses no es reparteixen per igual i que els treballs precaris són cada cop més comuns, sobretot en el cas dels i les joves. De la mateixa manera, la capacitat adquisitiva de les classes treballadores disminueix a l’Estat espanyol, ja que el salari real va retrocedir un 4% entre el 1995 i el 2005, un cas únic entre els estats pertanyents a l’OCDE. Així doncs, malgrat l’evolució de la producció i de l’incitació continuada al consum desmesurat, amb el salari actual les classes treballadores disposen de menor poder adquisitiu que abans, un fet molt preocupant i que mostra clarament que aquells drets adquirits estan en retrocés.

Tanmateix, sembla ser que aquells més beneficiats no en tenen prou i aquesta setmana la Confederación Española de Organizaciones Empresariales (CEOE) s’ha mostrat preocupada per “l’acceleració de les despeses salarials a les empreses espanyoles”. Així, veuen amb inquietud com, durant el primer trimestre d’enguany, la taxa de creixement interanual de la despesa laboral s’ha situat en el 4%. Per aquest motiu, des de la CEOE s’ha exigit una nova reforma laboral que aprofundeixi en el salari variable, en la subcontractació i en els contractes temporals.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC volem recordar que, davant aquest augment del 4% de les despeses laborals durant l’últim any, cal contraposar el creixement del 13,4% en els beneficis de les empreses espanyoles durant el 2006 i del 4% només durant el primer trimestre del 2007. Els beneficis de les empreses, doncs, són molt majors als de les classes treballadores i, per tant, cal incidir en les mesures redistributives de la riquesa. De la mateixa manera, hem de ser conscients que aquest augment de la despesa laboral no dista tant de l’augment del cost de la vida, ja que l’any passat la inflació se situà en el 3,9%. Així, cal evitar que mesures alarmistes, falses i fora de context serveixin de pressió per impulsar polítiques contràries a les ja malmeses classes treballadores i al jovent. En tot cas, cal trencar l’evolució actual i garantir, des de la negociació col•lectiva i des de les institucions, que es respectin els drets dels assalariats i les assalariades, els quals han de poder vendre la seva força de treball a un preu equivalent als beneficis de l’empresa i participar de forma justa i equitativa en la distribució dels seus ingressos.
19-07-2007
Laboral
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660