AMPLIAR NOTÍCIA
Xema Moya denuncia que l’Estat espanyol dedica 49,25 milions d’euros diaris a la guerra
En el marc de la xerrada organitzada per l’Espai Jove de la Intersindical-CSC, el passat 15 de maig, el membre del Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal, en Xema Moya, va denunciar les altes despeses militars que té l’Estat espanyol i va defensar el dret dels i les contribuents a no ser-ne còmplices. Així, Moya va definir l’objecció fiscal com un acte de “desobediència civil”, on es redirigeixen els impostos, no s’evadeixen, ja que els diners que no es paguen es donen per a accions solidàries o pacifistes.

D’aquesta manera, el ponent va fer un repàs de la història de l’objecció fiscal, de tradició molt antiga als EUA (on els qui la realitzen poden patir penes de presó i embargaments) i que, als Països Catalans, va guanyar molts/es adeptes arrel de la guerra a l’Iraq.

Enguany, un 5,5% dels impostos es dediquen al ministeri de Defensa. Tot i això, segons Moya, a les partides dels altres ministeris hi ha apartats dedicats també a qüestions militars (com la Guardia Civil, la investigació en armament...) que fan que el pressupost dedicat a la guerra sigui d’entre un 11 i un 12% del total. Això representa una despesa anual de prop de 18.000 milions d’euros o, el que és el mateix, 480 € anuals per cada ciutadà/na de l’estat, o 49,25 milions d’euros totals cada dia. Aquestes xifres, però, són aproximades, ja que els comptes estan molt poc clars, fins al punt que la mateixa OTAN ha recomanat a l’Estat espanyol que faci més transparents els comptes militars.

Igualment, Xema Moya va denunciar la demagògia i la hipocresia d’aquells que defensen la despesa militar. Per exemple, l’objector va explicar que les tropes enviades a l’Afganistan no poden considerar-se com a exèrcit de pau, ja que foren ells mateixos els que vengueren bona part de les armes que ara utilitzen els insurgents afganesos.

Per tot plegat, el ponent va aconsellar realitzar l’objecció fiscal durant la declaració de la renda, més encara quan, en el 90% dels casos, Hisenda no reclama els diners desviats (i, quan ho fa, és perquè hi ha algun error en un altre apartat de la declaració). Fins i tot, i en el mateix percentatge, Moya ha assegurat que, en el cas que l’estat hagi de tornar diners, aquest torna els exigits pel o la contribuent, després de sumar-li els destinats a l’objecció fiscal.
17-05-2007
Països Catalans
 
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660