AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
Nova submissió de les delegacions dels sindicats espanyols del Principat en el tema del finançament
En una recent reunió per tractar el tema sobre el finançament del Principat, entre el conseller Castells, la Patronal (Foment del Treball i PIMEC) i els sindicats CCOO i UGT, només n’ha sortit un missatge gens esperançador, arribant fins a l’extrem que les que s’hi han mostrat més ambicioses han estat les organitzacions empresarials catalanes.

Aquesta reunió s’ha dut a terme desprès que el govern espanyol mostrés les balances fiscals que, malgrat que deixen molt a desitjar, demostren el que des de fa molts anys es porta denunciant des de diversos sectors: l’espoli fiscal que patim els catalans i catalanes. L’acció del govern estatal és la que ha posat entre l’espasa i la paret a CCOO i UGT, que fins aquest moment havien viscut alienes a aquesta realitat catalana.

La dependència de les organitzacions sindicals vers Madrid s’ha vist traduïda en un diluït discurs, res a veure amb l’aferrissada defensa de la unitat de mercat espanyol que va dur a terme el secretari de CCOO, el senyor Fidalgo, a finals de l’any passat. Només s’ha apel·lat a una suposada justícia econòmica, sempre tenint en compte les balances fiscals publicades pel govern espanyol i a la demanda d’una fermesa en la negociació per a un millor finançament. Unes postures que en cap cas volen posar de manifest el greuge que suposa envers els treballadors i treballadores no només del Principat, sinó dels Països Catalans, viure sota administració espanyola.

Cal lamentar que l’afany de protagonisme d’aquestes organitzacions sindicals es tradueixi en discursos sense contingut i que, a través de bones paraules, vulguin amagar el seu paper en la discussió de l’Estatut, on van renunciar d’entrada a un possible embrió de marc propi de relacions laborals i a l’obtenció d’un millor finançament. I, al mateix temps, cal denunciar les pràctiques que passen per no reforçar el paper de la negociació col·lectiva a nivell de Principat, donant més rellevància a allò negociat a Madrid, i la seva oposició al traspàs de competències, les quals, dins de la situació administrativa actual, suposen una millora per als treballadors i treballadores. Posicionaments aquests que no són altra cosa que la mostra de la seva submissió.

Finalment, fem referència a les paraules del secretari de la UGT al Principat, desprès de la reunió, qui ha afirmat que no volen “un sistema que obtingui dos euros més, ni el millor de la història, sinó el que li correspon a Catalunya per les seves necessitats, i tenint en compte les balances fiscals". Només cal dir que el que veritablement li correspon als Països Catalans i necessiten és la INDEPENDÈNCIA.
16-08-2008
Gerard Rabat, membre de l'Espai Jove de la Intersindical-CSC
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660