AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
Bon dia... a costa de qui?
Des del 24 d'octubre fins a finals de novembre, el Ministeri de Treball de l’Estat espanyol ha engegat una campanya de sensibilització sobre els accidents laborals. Aquesta campanya ens indica, cada matí, a través dels mitjans de comunicació, que un dia sense accidents laborals és un bon dia i que tothom ha de col·laborar perquè cada dia sigui un bon dia. Però, com molts d’altres cops i desgraciadament ens hi estem començant a acostumar, és una campanya totalment estèril.

És totalment estèril perquè no va acompanyada de res més: només boniques paraules i intencions que semblen més propaganda per a les eleccions espanyoles que per a procurar baixar els índexs de sinistralitat. Una sinistralitat que dia a dia deixa més persones mortes: actualment són 86 les persones mortes en el que portem d'any, segons dades del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Un dels casos més preocupant són els morts i ferits produïts en la construcció del TAV (Tren d’Alta Velocitat).

Valoració a part mereix la incompetència de la ministra d’infrastructures espanyola, però fa por veure que ningú ha parat les obres del TAV per veure en quines condicions s’hi treballa i quin és el motiu d’aquesta alta sinistralitat. Si això passa en aquest cas de domini públic, en els que no ho són, com deu anar?

Es pot arribar a entendre la dificultat de poder arribar a una sinistralitat zero i que no és una cosa d’avui per demà, però el que no s’entén és que no es tendeixi a anar cap al zero, ja que el cost de la campanya (3 milions d'euros, segons el Ministeri de Treball espanyol) no es veu reflectit en la disminució de la sinistralitat laboral.

Des del Principat no s’ha vist cap acció per a pal·liar la sinistralitat. No hi ha hagut un augment significatiu d’Inspectors de Treball, ni de sancions exemplars, tampoc hi ha hagut formació de prevenció de manera universalitzada per a tots els treballadors, ni s’ha posat fre a la subcontractació, situació molt lligada a la sinistralitat per l’elevada precarietat; etc.

Són aquest i molts d’altres els motius que fan veure que les campanyes del Ministeri de Treball són campanyes buides, sense altre objectiu que la propaganda per la propaganda. I, mentre ens desitgen bon dia, a Canet de Mar perd la vida un altre treballador.
27-11-2007
Gerard Rabat, secretaria d'Acció Sindical de l'Espai Jove
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660