AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
Que no ens marquin les festes!
Els dies festius que vénen marcats per llei, dels que en podem gaudir els treballadors i treballadores dels Països Catalans, són sovint aliens a la nostra realitat social i cultural. El nostre calendari festiu ens obliga a celebrar dies de nefast record, com poden ser el 12 d’octubre (dia de la Hispanitat), el 14 de juliol (dia de la República francesa) o el 6 de desembre (dia de la Constitució espanyola). Dies, tots ells, de reafirmació dels estats espanyol i francès i de la nostra negació com a poble.

Malgrat tot, els catalans i catalanes tenim un calendari de festes que, malgrat no el marca la llei, responen a l’evidència de la nostra història i realitat nacional (el 23 d’abril, el 25 d’abril o el 7 de novembre ). La justícia xoca amb la legalitat i els treballadors i les treballadores no podem gaudir d'aquestes jornades com a dies festius.

La pèrdua de les nostres llibertats, fa 300 anys, ha significat l'intent d'assimilació a Comunitats Autònomes o Departaments de l'estructura administrativa dels estats espanyols i francès. Això comporta que coses tan senzilles com l’elecció dels dies festius que podem fer com a treballadors i treballadores siguin un dret no reconegut i sobre el qual no tenim capacitat de decisió.

En la lluita per poder desenvolupar una estructura social i laboral pròpia i un espai socioeconòmic català, la determinació d'un calendari laboral propi no és, en cap cas, una banalitat. Algú pot argumentar que una demanda com aquesta no influeix directament en la millora de les condicions laborals dels treballadors i de les treballadores, però és un element més d’un canvi més profund en la necessària estructuració pròpia.

Des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC no volem celebrar, ni homenatjar ni molt menys commemorar dates de nefast record per al poble català. En aquestes dates no hi ha res a celebrar, ja que es tracten de jornades d’imposició estrangera. No demanem res que no tingui cap altre país del planeta, només demanem un Calendari Laboral Propi, adequat a la realitat catalana.

Davant d’aquest panorama, són cada com més els que escullen, dins de les possibilitats laborals, treballar en aquestes dates, fent d’aquest fet una resistència a la imposició de festius. Per aquesta raó, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC ens comprometem a impulsar i cridem a desenvolupar dinàmiques de desobediència simbòlica, ja sigui des de la realització de tallers de formació laboral, com tallers de sensibilització davant la necessitat d’una estructura laboral pròpia, etc..., per fer visible el rebuig dels catalans i de les catalanes a celebrar aquest tipus de festius.
12-10-2007
Gerard Rabat, secretaria d'Acció Sindical de l'Espai Jove
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660