AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
La festa de l’internacionalisme empresarial, la condemna de les classes populars
Durant aquests propers dies la ciutat de Heiligendamm, a la República Federal d’Alemanya, es convertirà en la capital de l’internacionalisme empresarial, ja que en ella es durà a terme la reunió del G8 (EUA, Canada, Japó, Regne Unit, França, Itàlia i Rússia).

En aquesta trobada dels 8 caps dels estat més industrialitzats del mon, s’hi estrena la Cancellera Merkel, que no vol desaprofitar el seu paper d’amfitriona i aspira a convertir-se en l’estendard de la lluita contra el canvi climàtic. De ben segur tot quedarà en moltes paraules maques i molts cops a l’espatlla felicitant-se per la gran feina feta. A la trobada del G8 de fa dos anys, celebrada a Geneagles, el Primer Ministre Britànic va voler liderar la lluita contra el deute extern i, desprès de molt bones paraules i molts més copets a l’espatlla dient com de bona gent eren tots plegats, les promeses fetes aquell any són lluny de complir-se, segons dades extretes del mateix Banc Mundial. Contràriament, l’endeutament dels països de l’hemisferi sud està en el nivell més alt de la seva història, arribant aquest deute als 2.800 milions de dòlars.

De fet, totes aquestes promeses de bona fe queden amb això tant sols, en promeses, però dubto si de bona fe.

És de lògica que aquestes reunions no serveixin per beneficiar a les classes populars d’arreu del món, és de lògica per que ells responen a uns interessos concrets, i no són precisament els de les classes populars. Responen, sense cap mena de dubte, als interessos del gran capital financer i industrial, i aquest any ni tan sols ho han dissimulat. Aquest any, la reunió del G8 té un full de ruta a seguir i aquest full de ruta va ser marcat el passat 25 d’Abril en una trobada a Berlín que va reunir a les patronals dels 8 estats que conformen el G8. La reunió dels grans magnats va acabar amb la signatura del document “G8 Busines Declarations”, on defineixen el que al seu entendre han de ser els objectius del G8.

Fent un cop d’ull a aquest document, de ben segur que, en acabar la trobada de Heiligendamm, les conclusions extretes seran les d’impulsar polítiques de pressió cap als Estats Africans per acabar d’eliminar les poques barreres que frenen la total explotació dels recursos d’aquest continent; avançar en la privatització del coneixement humà i cultural, reforçant les mesures legals sobre patents i propietat intel•lectual; i aprofundir encara més en la total flexibilització i liberalització del mercat de treball a nivell mundial.

En aquest últim punt, els i les ministres de treball dels 8 estats ja s’han posat a treballar, i en les reunions posteriors a la trobada del G8 ja han marcat les línies per exigir a la resta d’estats l’aplicació de reformes legals per flexibilitzar, encara més, el mercat laboral.

Davant d’aquestes trobades dels poderosos, només ens queda una opció, i aquesta és la de la mobilització per fer sentir la nostra disconformitat respecte al món que ens estan imposant, basat en la recerca del màxim del benefici.

Va sent hora de dir amb veu alta que les estructures democràtiques, parlaments, governs... només responen a uns interessos, i està arribant el moment de dir prou.
07-06-2007
David Soriano, portaveu de l'Espai Jove
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660