AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
Ni un cèntim a la guerra
Tots i totes som conscients que l’Estat espanyol és un estat bèl•lic, però poca gent sap quina és la quantitat que aquest es gasta en Defensa. La xifra és estrepitosa, ja que en l’any 2007 l’Estat ha destinat ni més ni menys que la suma de 23.052,07 milions d’euros, un 2,19% del PIB.

Així, vist en un sol cop, hom pot pensar que és una xifra molt alta, però sense tenir referents és difícil fer-se una idea del que realment suposa. Doncs aquesta xifra representa 18 vegades més que el que s’ha destinat a Habitatge, 26 vegades el que s’ha destinat a Sanitat i Consum i 32 vegades el que s’ha destinat a Cultura. Increïble però cert. El PSOE va omplint-se la boca de totes les millores que estan fent per tal de millorar l’accés a l’habitatge protegit pel jovent, va dient que s’han fet tantes millores en la Sanitat pública, etc., però en cap moment fa esment que, avui en dia, encara una de les prioritats d’aquest estat és la defensa, la investigació en armament i tot allò relacionat amb la cultura de la guerra.

I nosaltres ens podem preguntar: què podem fer des de la societat civil, què pot fer una persona individual enfront un monstre com és l’Estat espanyol? Doncs hi ha una cosa que els molesta bastant, però amb la que un pot fer sentir la seva veu, i és fer l’objecció fiscal.

Fer l’objecció fiscal és negar-se a destinar els nostres diners a la guerra, és a dir, al ministeri de defensa, tots els altres organismes que hi treballen relacionadament, a la investigació militar, etc. I com ho podem fer? Doncs ben fàcil, deixant de destinar l’equivalent al percentatge que l’estat destina a defensa en la nostra declaració de renta. Així doncs, per aquest any 2007, el que podem fer és deixar de destinar el 2,19% del que hem de pagar en la declaració de renta i destinar-ho a finalitats socials com poden ser diversos projectes de desenvolupament, foment de la pau, i d’altres.

Seria molt fàcil fer la declaració de renta com cada any. Un tràmit més en el que paguem a l’estat i ja està. Però podem també fer un exercici de consciència, ser coherents amb nosaltres mateixes i negar-nos a finançar la guerra que l’Estat espanyol (un estat que, d’altra banda, no ens representa) es dedica a promocionar, o si més no, es prepara a afrontar (si no, per què inverteix en armament?).

Sempre estem parlant de la cultura de la Pau, reclamem la Pau en els pobles, que parin les guerres entre estats i pobles..., però finançant a l’estat estem sent còmplices de tot això, perquè finançant l’estat ajudem a que aquest segueixi venent armes a països en guerra, segueixi investigant en nous models d’armament, etc. Reclamar la Pau de manera activa és actuar per la Pau, i fent objecció fiscal ho fem, de manera individual però sent conscients i coherents. L’objecció fiscal molesta a l’estat molt més del que ens podem imaginar, i almenys amb ella fem sentir la nostra veu, que no estem d’acord amb la Guerra i que no hi volem donar cap cèntim més.
09-05-2007
Anna Albareda, secretaria de Polítiques Socials de l'Espai Jove
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660