AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
sobreviure a les deslocalitzacions...... tot repensant de què podríem viure als Països Catalans
L'Espai Jove de la Intersindical–CSC ha denunciat el continu estat de precarietat del món del treball dels Països Catalans. Com a joves sindicalistes volem accedir a un lloc de treball estable i digne dins de les empreses del nostre país. Però, a quin tipus de feina hem d'aspirar sí el que està en dubte, després dels processos de deslocalització que patim, és el model del teixit agrícola, industrial i de serveis del país?

L'economia catalana ha canviat espectacularment els darrers anys. De fet, poc tenen a veure els actuals sectors capdavanters amb els que fins fa menys de vint anys eren els principals generadors de riquesa. Fins fa dues dècades la manufactura, l'agricultura i l'automoció eren els sectors emergents en aquest sentit. Actualment els sectors turístic, immobiliari i de serveis són els que generen la principal riquesa productiva catalana.

El resultat és que la nostra economia és dependent d'empreses transnacionals, d'empreses depredadores del medi ambient, molt més enfocades vers l'especulació financera que no pas a la regeneració de béns i serveis, i que, en qualsevol cas, suposen el debilitament dels sectors estratègics claus en la perspectiva d'uns Països Catalans independents.

Aquests canvis ens demostren la capacitat de reestructurar-se que tenen els poders econòmics, de condicionar i emmotllar les economies nacionals i quin és actualment el paper dels Països Catalans en una imaginària divisió internacional del treball.

Els Països Catalans vivim en un context econòmic mundial d'hegemonia neoliberal que ens està causant un retrocés global de les condicions de treball i vida dels i les joves. Segurament l'absència d'un bloc mundial opositor al capitalisme (i cal destacar que no ens referim a una única manera d'entendre l'economia, sinó també a una única manera d'entendre la cultura, l'educació, el fet religiós, la societat), que ha permès les enormes retallades socials i laborals que patim. Els i les joves hem arribat a acostumar-nos-hi i no és gens estrany acceptar-les com sí realment fos tolerable viure en la precarietat.

Els Països Catalans no som un cas excepcional dins d'aquest camí de retallades socials i laborals. No som els únics treballadors i treballadores que hem d'acceptar aquesta escalada de xantatges, ja que treballadors amb unes condicions socials i laborals més consolidades (de França, d'Alemanya o d'Anglaterra) també han patit per mantenir els seus llocs de treball i han de rebaixar costos salarials i incrementar les jornades de treball per tal de no perdre'ls. No és parlar per parlar, si ens fixem en les darreres negociacions col·lectives a Volkswagen i a Opel d'Alemanya. Quan parlem de l'allau de deslocalitzacions que ens afecten als Països Catalans hem de tenir la mirada posada en el context mundial i europeu per, així, entendre quin és el futur que ens espera.

L'Espai Jove de la Intersindical–CSC demanem i exigim una legislació laboral, fiscal i social pròpia dels Països Catalans i millor per al nostre futur, però com a ciutadans no oblidem exigir un control democràtic de la política econòmica, centrat en la qualificació de tots els sectors generadors de béns i serveis, en què es tendeixi de manera planificada a cobrir les necessitats de la ciutadania i no es fomenti convertir els Països Catalans en una àrea de descans i lleure d'Europa.

Una Europa de la qual tindrem oportunitat de posicionar-nos l'any que ve en el referèndum sobre la Constitució europea. La línia neoliberal de la Unió Europea és un fet evident. En aquesta Unió només hi tenen representació els estats; només la voluntat dels governs dels 25; ni el Parlament, ni la Comissió decideixen gaire. Per això no els interessa gaire que les veus dels pobles sense estat i dels treballadors i treballadores participin i s'escoltin. Se’ns presenta una bona oportunitat al conjunt d'organitzacions del moviment associatiu juvenil, que reconeixem els Països Catalans i una altra manera de construir-los, de donar una resposta a la vella Europa, tot reivindicant que tenim dret a viure i treballar a la nostra terra.
24-04-2005
Marc Faustino
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660