AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
Més enllà del 8 de març
Un any més ens trobem de cara amb el 8 de març, i sense els deures fets perquè les morts per violència domèstica segueixen omplin les pàgines dels diaris, perquè les dones segueixen cobrant menys que els homes per la mateixa feina, perquè encara existeixen desigualtats d’oportunitats per l’accés a llocs de treball, perquè els nostres amics, companys, familiars encara segueixen tenint un discurs i una manera d’expressar-se masclista, perquè... perquè.... Perquè la feminització de la pobresa segueix extenent-se arreu del món, i els governs representats per homes segueixen donant pocs recursos a la solució d’aquest problema que cada vegada és més greu.

Des de la nostra humil existència podem fer poca cosa, però organitzant-nos potser podem arribar més enllà. Diuen que la unió fa la força, i des de la nostra organització la unió ha de fer el feminisme. Treballar per l’equitat de gènere en el sí de les estructures organitzatives és un pas importantíssim per aconseguir una veritable igualtat. No ens podem quedar només en el discurs en femení, sinó que cal anar a les arrels del problema.

I les arrels del problema es troben en el sistema capitalista, i en tots els sistemes que històricament ens ha tocat viure. Sistemes basats en l’acumulació i concentració del poder en les mans d’uns pocs, uns pocs homes. Avançar cap a l’equitat de gènere no és donar poder a les dones, sinó redistribuir el poder, reorganitzar la societat perquè no estigui composta verticalment, sinó horitzontalment. Trencar amb la continuïtat històrica dels sistemes polítics i econòmics que hem viscut per construir un nou sistema basat en l’horitzontalitat, la igualtat, la redistribució del poder, els esforços i la riquesa.

Ser feminista no és voler canviar només el llenguatge, ni molt menys voler que les dones tinguin el poder (tot i que encara hi ha molta gent que ho creu). Ser feminista inclou voler viure en una societat no capitalista, una societat en la que no hi hagi caps ni vasalls, una societat en la que totes i tots siguem treballadores.

El món laboral és un dels espais on millor podem treballar envers una transformació organitzativa, una reestructuració interna envers un nou model redistributiu i feminista, però per fer-ho de manera efectiva cal organitzar-se, reivindicar, lluitar i defensar el que creiem.
08-03-2007
Anna Albareda, Comissió d'Acció Social
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660